17 "nos" en 5 anys: la negativa del govern espanyol a negociar el referèndum

RedaccióActualitzat

La negativa del govern espanyol a negociar un referèndum que permeti a Catalunya decidir sobre el seu futur acumula una llarga llista de capítols: fins a 17 vegades l'executiu de Rajoy ha dit "no". Per carta, al Congrés i en reunions bilaterals.

Hem recollit els principals moments d'aquesta història de desacords que ja fa gairebé 5 anys que dura.

20 de setembre de 2012
Cop de porta al pacte fiscal. Des que el 2012 Rajoy va rebutjar el pacte fiscal d'Artur Mas, la petició de consultar els catalans s'ha negat fins a 17 vegades.

 

2012-13, degoteig constant
Entre el 2012 i el 2013, es van tombar diverses iniciatives: referèndums consultius o la transferència a la Generalitat per convocar consultes populars. Totes rebutjades.

Al juliol es tomba una proposta d'ERC, BNG, Amaiur i IU-ICV sobre els referèndums consultius. Mesos més tard, a l'octubre, ERC torna a insistir sense èxit amb una proposta perquè es transferís a la Generalitat la competència de convocar consultes populars. Rebutjada. El degoteig de preguntes a les sessions de control continua el 2013 (21 de febrer, 18 de juny i 2 de juliol).

 

14 de setembre de 2013
Rajoy contesta la carta d'Artur Mas, on li demana formalment una consulta. Rep la resposta de sempre: respecte al marc jurídic espanyol. 

8 d'abril de 2014
Un dels cops de porta més sonats va ser el del 8 d'abril del 2014. Ple monogràfic al Congrés. Turull, Rovira i Herrera, en una imatge d'unitat, reclamen la capacitat de convocar referèndums fent ús de l'article 150.2 de la Constitució.

Nou revés: el camí per arribar al 9N pactat queda escapçat, 299 vots en contra de 350 possibles. L'únic camí que el farà possible com un procés participatiu és la llei de consultes no referendàries.

 

20 d'abril de 2016
Puigdemont pren el relleu a Mas, però la resposta és la mateixa. Un full de ruta amb 46 propostes, en el punt 1, la celebració d'un referèndum, i la resposta de Rajoy:

"El senyor Puigdemont em va dir que cal fer una consulta i jo li vaig dir que no hi estava d'acord."

 

Negociacions d'investidura: també el PSOE
No només s'ha demanat aquesta possibilitat a Rajoy, l'última vegada, la petició es va fer al PSOE, PDeCAT i ERC van incloure-ho a les negociacions d'investidura de Pedro Sánchez. Rebutjada pels socialistes de forma taxativa.

 

11 de gener de 2017
Reunió secreta entre Rajoy i Puigdemont. Puigdemont trasllada una altra vegada la voluntat de fer el referèndum i Rajoy li reitera la seva negativa:

"El senyor Puigdemont només m'ha plantejat que vol fer un referèndum i jo li he dit que el president del govern ni pot fer un referèndum, perquè no és el titular de la sobirania nacional si no que és el poble espanyol, ni tampoc vol fer-lo."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut