El president espanyol, Mariano Rajoy
El president espanyol, Mariano Rajoy
Madrid

Rajoy qualifica d'"amenaça" i "xantatge" l'esborrany de la llei de desconnexió

El president espanyol insisteix que el president català ha de comparèixer al Congrés per "explicar la seva proposta"

RedaccióActualitzat

Poques hores abans que el president Carles Puigdemont comparegui a Madrid per demanar un referèndum acordat amb l'Estat, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha qualificat de "xantatge intolerable, inacceptable i antidemocràtic" l'esborrany de la llei per a la independència de Catalunya, que preveu una declaració uniliteral, que publica el diari "El País".

Per Rajoy, que ha donat credibilitat a aquest esborrany, malgrat que el govern ho desmenteix, "el que vol fer Puigdemont és una ruptura en tota regla del que avui és Espanya i ho volen fer en 24 hores", la qual cosa ha qualificat d'"amenaça":

"És difícil trobar un plantejament tan antidemocràtic com alguns presenten ara. En 24 hores posarà en marxa un disbarat, polític, jurídic i social. (...). És intolerable el xantatge a l'Estat, la democràcia i als espanyols que s'ha posat sobre la taula. Això no entrarà en vigor i sobirania nacional serà sobirania nacional si així ho volen espanyols. No donaré suport l'aniquilació de la sobirania nacional."

Després de dir que cap declaració unilateral d'independència entrarà en vigor, el president espanyol ha insistit que Puigdemont comparegui al Congrés per explicar el seu full de ruta.

"Crec la petició del govern és raonable perquè la proposta senyor Puigdemont necessita el suport de la cambra, on està representada la sobirania nacional (...). Ha de comparèixer davant dels representants de la sobirania nacional per explicar seva proposta".

Rajoy ha insistit que "per començar a caminar, la proposta de Puigdemont ha d'anar al Congrés":

"La gent té dret a sentir les raons d'uns i d'altres, i el lloc on està representada és el Parlament, on hi ha representats tots els partits."

En aquest sentit, ha assegurat que "participaria en el debat" per exposar seva posició i debatria amb el president català.

El president espanyol considera que el president Puigdemont "ha d'actuar amb lideratge, determinació, coratge i valentia" i creu que "ningú no entendria que no es fes el debat al Congrés" i que els espanyols que ho volguessin ho "veiessin a través de la televisió". El president del govern espanyol diu que el rebuig de Puigdemont a expressar-se al Parlament és igualment "inacceptable" i "antidemocràtic" i critica que, si no ho fa, el missatge que dóna és que vol trencar.

En qualsevol cas, ha dit que el procés de diàleg "no el donem per acabat mai".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut