Un homenatge a Guillem Agulló, en el 25è aniversari del seu assassinat (Wikimedia Commons)

PP i Vox eliminen el Premi Guillem Agulló, que reconeixia la lluita contra els delictes d'odi

L'oposició carrega contra una decisió que coincideix amb l'agressió neonazi a un casal antifeixista de Castelló de la Plana

Redacció/Europa PressActualitzat

Les Corts Valencianes han acordat eliminar el Premi Guillem Agulló, gràcies a la majoria del PP i Vox i a proposta d'aquest darrer grup, al·legant que el nom del reconeixement va ser una "decisió unilateral" de l'expresident del Parlament valencià Enric Morera, de Compromís.

Per part seva, l'oposició ha mostrat "indignació" per aquesta decisió i ha lamentat que coincideixi amb l'agressió neonazi grupal a un casal antifeixista a Castelló de la Plana.

Els darrers set anys, a partir d'una declaració institucional subscrita per unanimitat el 2016, el Premi Guillem Agulló s'ha lliurat cada 25 d'abril, Dia de les Corts, a persones i entitats que lluiten contra els delictes d'odi, en memòria del jove antifeixista assassinat el 1993 per un grup de neonazis.


"Ha perdut vigència"

En roda de premsa després de la junta de síndics, Vox ha explicat que ha presentat un escrit a la mesa de les Corts perquè el premi no estigui
"condicionat" al nom
de Guillem Agulló.

Un argument que ha comptat amb el suport del PP, que ha assegurat que tornaria a donar suport a una declaració institucional similar si fos "genèrica" en memòria de totes les víctimes dels delictes d'odi.

L'extrema dreta de Vox ha afirmat que caldria arribar a una nova unanimitat per impulsar un guardó similar que no porti el nom d'una única persona, mentre que Miguel Barrachina, del PP, ha sostingut que la declaració institucional del 2016 ha perdut vigència.

També considera que el nom del premi va ser una "decisió personal de Morera", i sosté que el reconeixement es podria denominar cada any amb el nom d'una víctima. Per això s'ha obert a arribar a un acord amb la resta de grups, encara que no sap si serà viable amb Compromís.

L'entrega del premi, l'any 2022 (@GVAhisenda)

Indignació del PSPV i Compromís

Entre l'oposició, el síndic socialista, José Muñoz, s'ha mostrat "indignat" per l'eliminació del Premi, i ha recordat que la declaració del 2016 al·ludia específicament a Guillem Agulló.

Muñoz ha acusat el president Carlos Mazón de permetre que l'extrema dreta "inoculi el seu virus" al País Valencià.

Per Compromís, Joan Baldoví ha acusat PP i Vox de "carregar-se" un premi que en els últims anys s'ha entregat "amb total normalitat": "El PP de nou s'agenolla a les exigències de Vox", ha sentenciat.

A més, els síndics de l'oposició han lamentat que la decisió coincideixi amb la recent agressió grupal a un casal antifeixista, dissabte passat a Castelló de la Plana, durant les festes de la Magdalena.

"Ens recorda els anys 80, quan pensàvem que ja eren coses superades", ha manifestat Muñoz, que ha assenyalat que el regidor de Seguretat de la ciutat, de Vox, "va fotografiar-se amb un grup neonazi associat a una penya futbolística".

Baldoví, en la mateixa línia, ha exigit "justícia i detencions" després d'aquesta agressió i ha advertit que l'extrema dreta no pot anar solta carregant contra persones que pensen diferent.

El síndic del PP ha condemnat els fets i ha dit que confia que els autors siguin detinguts, mentre que Vox s'ha sumat a la condemna i ha criticat que s'intenti vincular el seu partit amb l'agressió.

ARXIVAT A:
País ValenciàGuillem Agulló
Anar al contingut