Les festes alternatives de la Magdalena
L'ambient durant les festes alternatives de la Magdalena, abans de l'agressió (La Cosa Nostra CS)

Una agressió d'ultres a Castelló envia un activista antifeixista a l'UCI

Uns 30 neonazis van atacar un sopar popular durant les festes alternatives de la Magdalena

Era la primera nit de les festes de la Magdalena, la festa major de Castelló de la Plana. A la festa alternativa, més de 200 persones sopaven dins i fora del local de La Cosa Nostra Castelló Antifa Social Club, un moviment juvenil antifeixista.

Al voltant de les 23.30 hores de dissabte, uns 30 neonazis i ultres de futbol van presentar-se amb "pals i ampolles" i van començar a agredir la gent que hi havia congregada a fora.

No van arribar a entrar dins, però en els minuts que va durar l'atac una dotzena de persones van resultar ferides i una està hospitalitzada a l'UCI amb pronòstic reservat. És un home de 32 anys, ingressat a l'Hospital General de Castelló.

"No va ser un atac fugaç, va costar treure'ls d'allà."

Així ho explica al 324.cat un dels portaveus del moviment, que estava present durant l'agressió i que prefereix no ser identificat pel nom.

L'ambient que hi havia abans dels fets era "festiu", amb gent del barri, de diverses edats, famílies i persones grans. Un cop va començar l'agressió, les persones encarregades de la seguretat van "fer barrera per repel·lir l'atac" i al cap de poc el grup va marxar.

El portaveu denuncia que la policia local, que hi era present, no va fer res durant els fets i va obstaculitzar l'assistència sanitària:

"Va impedir a l'ambulància que entrés al carrer, vam haver de portar el ferit a coll cap allà"


Els agressors, ultres coneguts a la ciutat

Els agressors, la majoria dels quals anava a cara descoberta, són persones conegudes a la ciutat per la seva vinculació a grups feixistes i ultres de futbol, explica el mateix testimoni. Un d'ells fins i tot seria un dels acusats per l'agressió a manifestants la Diada del 9 d'octubre del 2017 a València, afegeix.

Per ara, no hi ha constància que hi hagi detinguts pels fets, però els antifeixistes asseguren que estan recopilant material i presentaran denúncies. De moment, la Policia Nacional investiga l'agressió.

El moviment ha assenyalat el regidor de Vox al municipi Antonio Ortolá, a qui titllen d"'incendiari", com a "màxim responsable de tots els incidents ocorreguts". El portaveu explica que prèviament els havia "deshumanitzat", "calumniat" i "insultat", creant el caldo de cultiu de l'agressió.

Ortolá és el tinent d'alcalde de Seguretat i responsable de la policia local. El novembre, diversos mitjans van assenyalar la seva presència a la grada de Frente Orellut, el grup d'ultres del CD Castelló.

A més, Ortolá va ser l'advocat defensor d'un dels neonazis condemnats per l'agressió del 9 d'octubre del 2017, precisament el mateix que va estar present en l'agressió de dissabte.

El portaveu explica que, des que Vox ha entrat al govern municipal, liderat pel PP, els posen entrebancs per organitzar qualsevol cosa: "Ens ho deneguen tot". El mateix dissabte, abans dels fets, un grup d'agents es va personar al local per requerir tots els permisos, que estaven en regla.

"És una guerra oberta de Vox cap a nosaltres des de fa molt de temps. No és que fos previsible, és que estava anunciat que passaria."

No és el primer atac que reben i el portaveu explica que temen que n'hi hagi més. Per això duen a terme tasques de vigilància de manera habitual. "És una guerra bruta, perquè la gent tingui por", conclou.

ARXIVAT A:
Antifeixisme País ValenciàVox
Anar al contingut