Barcelona

Mas i Carod demanen la legalització de Batasuna i tots els partits llevat del PPC avalen el diàleg amb ETA

Els partits catalans han reaccionat a l'anunci del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, d'iniciar el diàleg amb ETA amb optimisme, a excepció del Partit Popular. Artur Mas (CiU) i Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC) han aplaudit la decisió de Zapatero i li han demanat que vagi més enllà per tal d'aconseguir la legalització de Batasuna. José Montilla (PSC) ha assegurat que el govern ha d'aprofitar l'oportunitat per a la pau. El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Herrera, també ha donat suport a la decisió encara que ha criticat la manera com s'ha fet l'anunci. Per la seva banda, Josep Piqué (PPC) ha criticat la manera com s'ha dut a terme tot el procés.

Actualitzat
El president de Convergència i Unió, Artur Mas, ha avalat la decisió del president espanyol d'iniciar els contactes amb ETA. Mas troba bé que "el govern vulgui fer coses per acabar d'una vegada per sempre amb la violència terrorista", i ha remarcat que, igual que el PP va intentar una aproximació a ETA el 1998, "Zapatero té tot el dret" a intentar-ho ara. També ha aprofitat per carregar contra les últimes actuacions judicials del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska i ha criticat "l'extralimitació per part de la justícia en alguns casos concrets".

Amb tot, el líder nacionalista ha apostat perquè es faci un pas més i es legalitzi Batasuna. Artur Mas ha dit que la seva il·legalització "va ser un error" i que caldria reconduir-ho perquè és un partit al qual donen suport "més de cent mil persones al País Basc". També el president d'Esquerra Republicana, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha apostat per la legalització de la formació abertzale. Carod creu que és "imprescindible" que l'esquerra abertzale "tingui un instrument polític i electoral que li permeti defensar les seves posicions a les urnes, a través d'un partit legalitzat".

El primer secretari del PSC i pròxim candidat a la presidència de la Generalitat, José Montilla, ha expressat el seu "més sincer suport" a la iniciativa anunciada per Zapatero, d'iniciar el diàleg amb ETA, i ha assegurat que el govern "tenia l'obligació" d'aprofitar aquesta oportunitat per a la pau. En la mateixa línia que el mateix president espanyol, Montilla ha destacat que ara s'ha de "tractar" de desenvolupar el "procés que comença" en el marc que fixa la Constitució i "amb ple respecte a la legislació que en aquests moments tenim vigent" i ha considerat que cal recollir "el sentir i el respecte per les persones que han patit la violència".

Des del mateix Congrés, el portaveu d'IU-ICV, Joan Herrera, ha donat suport a l'anunci de Zapatero però n'ha criticat la "forma". Herrera creu que hauria estat millor anunciar-ho al ple del Congrés i no en una roda de premsa als passadissos de l'hemicicle.

Qui no ha aplaudit la decisió d'iniciar contactes amb la banda terrorista és el president del PPC, Josep Piqué. El líder dels populars catalans, que ha parlat en l'executiva que l'ha proposat pròxim candidat a la presidència de la Generalitat, s'ha sumat a les declaracions que més tard ha fet el president del PP, Mariano Rajoy. Amb tot, Piqué s'ha mostrat "decebut per la manera com Zapatero està duent a terme tot el procés".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut