Madrid

Rajoy anuncia que el PP manté la seva oposició al diàleg amb ETA perquè no es donen les condicions

El president del PP, Mariano Rajoy, ha afirmat que el seu partit no pot "donar suport al procés que ha obert el govern" perquè "no compleix" les condicions per a l'inici del diàleg amb la banda terrorista ETA. El líder del PP també ha dit que no està disposat a pagar cap preu polític i que, per tant, no està disposat a dialogar amb Batasuna, perquè és una formació il·legalitzada.

Actualitzat

"Amb ETA només es pot parlar d'ETA, de la dissolució d'ETA, de res més; no es pot parlar de política amb una organització terrorista". El president del PP, Mariano Rajoy, ha justificat així la seva negativa a donar suport al procés anunciat pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, d'iniciar el diàleg amb ETA.

Rajoy ha insistit que el seu grup, igual que la resta dels espanyols, té com a gran objectiu acabar amb ETA. "Aquest és un dels grans objectius nacionals, si no el més important, i, per tant, el PP sempre estarà disposat a treballar en aquesta direcció", ha assegurat.  Però considera que ETA i Batasuna no sembla que tinguin la voluntat d'acceptar les coses que vulguin els demòcrates.

La posició de sempre

En el seu discurs, des de la seu del PP a Madrid, Rajoy ha mantingut que a dia d'avui no hi ha hagut grans novetats des que el 22 de març passat, ETA anunciés la treva indefinida i que, per tant, la posició del seu grup és la mateixa que aleshores. "Li vam donar el suport pel mateix que Aznar va rebre el suport de la resta de grups l'any 99 -quan ETA va anunciar una treva amb el govern de José María Aznar-; és a dir, per parlar amb ETA per saber si la seva decisió de deixar les armes era irreversible".

"Però -ha continuat Rajoy- no és acceptable cap negociació política amb una organització terrorista. Aquella era la meva postura d'aleshores i és la mateixa que ara", ha sentenciat.

"Des del PP, no donem suport al govern per parlar amb ETA ni amb Batasuna per parlar d'Espanya, del País Basc ni de Navarra. Només pot parlar perquè deixi les armes".

"No" al diàleg amb Batasuna

Rajoy ha declarat que el govern i el PSOE estan disposats a parlar amb Batasuna i, per ell, això no és raonable, perquè Batasuna és ETA "i amb ETA no es parla de política. No és acceptable una reunió amb Batasuna perquè els terroristes haurien guanyat", ha considerat el líder popular.

A banda d'això, Rajoy ha enumerat altres raons per les quals no es pot dialogar amb Batasuna: "Perquè és il·legal i perquè arruïnaríem la política antiterrorista dels últims anys".

"Quan es pot parlar amb Batasuna?", s'ha preguntat en veu alta, "doncs quan ETA desaparegui i es converteixi en un partit legal", s'ha contestat.

Rajoy ha acabat dient: "Si ETA vol deixar les armes, que ho faci, és molt fàcil. Quan ETA deixi les armes i es dissolgui, Batasuna ja podrà ser legal. De moment, però, no ho ha fet".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut