Madrid

Zapatero anuncia l'inici del diàleg amb ETA

Era el pas que faltava. El president espanyol ha anunciat oficialment que el govern iniciarà les converses amb ETA. José Luis Rodríguez Zapatero ha fet l'anunci en una breu compareixença davant els mitjans de comunicació al Congrés, després de comunicar-ho a tots els grups. Zapatero ha insistit que la pau és el gran objectiu que tots volem i que aquest procés que ara comença exigeix el màxim consens. El govern es compromet a no pagar cap preu polític i a respectar la memòria de les víctimes del terrorisme.

Actualitzat

Màxima expectació aquest matí al Congrés dels Diputats. Durant dies s'ha especulat amb quin seria el dia triat per José Luis Rodríguez Zapatero per anunciar l'inici de la negociació amb ETA. Ahir no ho va fer en la sessió de control al govern espanyol i tot feia preveure que ho faria aquest matí, en l'últim ple del Congrés abans de les vacances parlamentàries de l'estiu. Finalment, ha arribat l'anunci, però amb un format ben diferent de com s'havia previst. El president no ha comparegut davant el ple del Congrés, sinó que ho ha fet davant els mitjans de comunicació, això sí, després de comunicar-ho a tots els partits polítics. L'encarregat de fer arribar als grups la intenció de Zapatero ha estat el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, que des de primera hora del matí s'ha anat reunint, un per un, amb els portaveus al Congrés de tots els partits.

Un cop finalitzada aquesta ronda de converses ha arribat la compareixença del cap de l'executiu. José Luis Rodríguez Zapatero ha començat la seva declaració anunciant les característiques que diferencien l'actual treva de les anteriors declarades per ETA. Per primer cop, ha dit, la banda ha anunciat "un alto el foc permanent" i per primer cop ens trobem sense atemptats mortals.

Dit això, Zapatero ha recordat que al llarg dels anys, els successius governs espanyols, sense excepció, han intentat, sense èxit, aconseguir la pau i els ha expressat el seu reconeixement per la feina feta. Per això, ha continuat, i a l'empara de la resolució aprovada al Parlament que exigia la voluntat inequívoca de posar fi a la violència, ha anunciat "que el govern iniciarà un procés de diàleg amb ETA". Zapatero s'ha compromès a afrontar aquest procés amb la màxima prudència, humilitat i discreció, i amb el compromís que la democràcia no pagarà cap preu polític i que respectarà la memòria de les víctimes del terrorisme i dels seus familiars. El cap de l'executiu ha instat també totes les formacions a respectar les regles del joc i ha anunciat que el govern mantindrà la vigència de la llei de partits.

El president espanyol ha dedicat part de les seves paraules a la societat basca: "Sóc plenament conscient que els ciutadans anhelen la pau i exigeixen el màxim respecte a les víctimes del terrorisme i a les seves famílies. Assumeixo la responsabilitat de complir aquestes dues exigències". Zapatero, però, també ha advertit als bascos i les basques que "la pau és feina de tots" i que "serà forta si té profundes arrels socials i si abasta el conjunt de la societat". Zapatero ha recordat les paraules que va pronunciar en la seva intervenció durant el debat del "pla Ibarretxe" -"si vivim junts, decidim junts"- i ho ha fet per insistir en la necessitat d'afrontar aquest procés que ara comença amb el màxim consens per part de les forces polítiques i respectant la pluralitat de la societat basca.

Zapatero també ha fet una crida als mitjans de comunicació, als quals ha advertit que abordarà tota la negociació amb la màxima discreció i els ha demanat la seva col·laboració. El president espanyol ha acabat la seva declaració anunciant que a finals de setembre el ministre Rubalcaba farà una nova ronda de converses per informar els grups de la marxa del procés.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut