El sí a la independència se situa en el 41,9%, la dada més baixa des de fa dos anys
Les estelades omplen la Diagonal en la manifestació de la Diada 2018 (Reuters)
Barcelona

Un milió de persones tornen a desbordar la Diagonal en la manifestació de la Diada

El color corall, protagonista en una mobilització marcada per l'absència dels líders independentistes a la presó i a l'exili

Irene VaquéActualitzat

L'avinguda Diagonal de Barcelona ha esclatat amb el clam independentista de la Diada 2018, que s'ha fet amb el lema "Fem la República Catalana".

L'onada de so organitzada per l'ANC i Òmnium Cultural ha tornat a ser multitudinària. El moment culminant s'ha viscut així, de punta a punta d'aquest eix de la capital catalana:


Al voltant d'un milió de persones han participat a la manifestació, segons la Guàrdia Urbana:

 

A diferència d'anys anteriors, la delegació del govern espanyol ha decidit no donar dades d'assistència. Sí que ho ha fet Societat Civil Catalana, que ha parlat de 200.000 participants. 

 


El crit retrona a la Diagonal

La gent estava convocada a les 4 de la tarda i ja des d'abans han omplert la Diagonal.
 

 

 


El silenci que havia de precedir el crit eixordador ha costat de mantenir. A l'escenari de Castillejos, l'actor Toni Albà ha fet de mestre de cerimònies.

A les 17.14 hores, l'hora habitual, els diables han llançat el coet que ha marcat l'inici de l'onada de so.
 


La cridòria d'"independència", que ja es feia sentir, s'ha intensificat i ha anat avançat per la Diagonal, fins a arribar a Palau Reial. També s'ha sentit amb força el clam "llibertat presos polítics". 

A les 17.20, s'ha enderrocat la primera part del mur que tancava la mobilització. 

La gent ha pogut tirar a terra les parts on s'hi podia veure un 155 o una imatge d'una càrrega policial. Han quedat dempeus les parts en les quals es podia llegir "Independència" i "República catalana".


El color corall ha inundat l'avinguda.


L'onada volia representar la força de la gent i com pot superar obstacles, segons els organitzadors, i amb la mobilització s'ha reivindicat el mandat de l'1 d'Octubre. En caure el mur, s'han cridat consignes com "Sempre ferms".

"Ens volien callats i hem tornat a parlar alt i clar"

A l'escenari del Palau Reial, l'actriu Mercè Martínez i l'actor Marc Martínez han llegit un manifest en què han remarcat la determinació de l'independentisme:

"(Marc Martínez): Amb la força de tots i totes acabem de fer caure un mur, un més dels molts que hem anat abatent i abatrem. Ni 155, ni reis, ni processisme. No ens faran aturar."

"(Mercè Martínez): Hem demostrat que no tenim por. Malgrat la repressió que vivim, seguim endavant. Ens volien callats i hem tornat a parlar alt i clar amb aquesta gran onada, com també ho vam fer l'1 d'Octubre."


Crítiques contundents dels advocats  

Després d'ells, han intervingut alguns dels advocats dels exiliats, que han carregat durament contra el govern espanyol, tant el de Mariano Rajoy com el de Pedro Sánchez, per la causa judicial contra els independentistes.

 

 

Aamer Anwar, advocat de l'exconsellera Clara Ponsatí, ha comparat la situació amb la repressió franquista:

"El general Franco estaria orgullós de l'Espanya contemporània, que actua més com una dictadura feixista. Estaria orgullós de les accions de Rajoy, dels jutges, de la gent amb uniforme i ara d'aquest anomenat socialista, Pedro Sánchez.""


De l'1-O al judici

Tant Òmnium Cultural com l'Assemblea Nacional Catalana han apel·lat a la "força col·lectiva" en els parlaments al Palau Reial.

 

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha donat les gràcies, en castellà, als espanyols que han mostrat la seva solidaritat amb els presos i exiliats, i ha remarcat que la lluita per la República "no va d'orígens ni d'estirps, sinó d'un poble que vol ser sobirà".

Mauri ha apel·lat a la unitat davant el pròxim judici contra els dirigents independentistes:

"La força està en tots nosaltres, no ho oblidem mai. És aquesta força col·lectiva la que demostrarem davant aquest judici de la vergonya, contra la democràcia, al qual s'enfronten els nostres presos polítics."

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha considerat que tot el que ha passat en l'últim any ha de servir perquè l'independentisme faci el seu camí més ben preparat:

"La repressió no ens ha vençut. No només no hem renunciat al nostre objectiu, la independència del nostre país, sinó que l'encarem amb més responsabilitat, fortalesa i determinació que mai. Perquè ara som més conscients de les dificultats d'assolir aquest cim, però també de la necessitat imperiosa d'aconseguir-lo."

En l'acte també han intervingut Núria Tarrés, mare d'Adrià Carrasco, el jove d'Esplugues membre dels CDR acusat de terrorisme i rebel·lió per les protestes després de l'1-O i que va marxar a Bèlgica. Tarrés ha resumit la situació actual amb un "quina injustícia, quina brutalitat i quina vergonya".

També ha parlat Glòria Coronas, representant dels CDR, així com Josep Maria Cervera, president de l'Associació de Municipis per la Independència.

Els discursos han donat pas a la música d'Obeses, amb "Ens en sortirem".

 


"El cant dels segadors", cap a tres quarts de 7 del vespre, ha tancat l'acte.

Ambient pacífic i festiu, record per als presos i exiliats

Novament, la resposta a la crida de l'ANC i Òmnium per l'Onze de Setembre ha estat massiva.

La d'aquesta 2018 ha estat una Diada marcada per l'empresonament de 9 dirigents independentistes i el fet que 7 més són a l'estranger.

A la fila 0 de la manifestació hi havia diversos familiars seus, entre els quals les parelles de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart o Josep Rull, la germana i el fill de Dolors Bassa o la germana de Toni Comín. I entre les pancartes al carrer, llaços grocs i les cares dels absents.

 


A la fila 0 hi havia representants de totes les formacions parlamentàries, tret de Ciutadans, el PSC i el PP. A banda del govern, hi han anat representants de JxCat, ERC, Catalunya en Comú Podem i la CUP-Crida Constituent. 

L'ambient de la mobilització, la primera des del referèndum i la declaració d'independència suspesa, ha estat reivindicatiu, pacífic i festiu. Molts dels assistents han lluït la samarreta del mateix color que les brides de les urnes de l'1 d'octubre.

Així s'ha vist la mobilització des de l'aire:

 

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
11SÒmnium CulturalANCIndependènciaGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut