García va acompanyar Ábalos en la seva etapa com a responsable de Transports i secretari d'Organització del PSOE

L'assistent personal de l'exministre Ábalos, detingut per cobrar comissions de mascaretes

La Guàrdia Civil acusa Koldo García d'haver rebut presumptes pagaments il·legals quan era assessor de l'aleshores ministre de Transports

Redacció/AgènciesActualitzat

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimecres Koldo García, un exasessor de José Luis Ábalos a qui acusen d'haver liderat, juntament amb un amic, una trama per desviar diners de contractes públics valorats en 53 milions d'euros per adquirir material sanitari durant la pandèmia.

A més de García, la Guàrdia Civil també ha detingut la seva dona i un germà. S'han practicat 26 registres i requeriments, un d'ells al Ministeri de Transports, per demanar informació.

L'altre cap de la trama seria el també detingut Víctor de Aldama, vell amic de García, president del Zamora Club de Futbol i relacionat amb l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, amb seu a Saragossa i també involucrada en aquest presumpte cas de corrupció.

Concretament, el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno està indagant sobre l'alt nivell de vida de García i De Aldama i el seu increment patrimonial, que sospita que podria tenir a veure amb el cobrament de comissions.

Agents de la Guàrdia Civil també haurien pres declaració com a testimoni d'aquest cas al secretari d'estat de Seguretat i número dos de Fernando Grande-Marlaska al Ministeri de l'Interior, Rafael Pérez, segons ha informat Eldiario.es.

Llibertat amb mesures cautelars

Els detinguts han comparegut aquest dijous a l'Audiència Nacional. Tots quatre s'han acollit al seu dret a no declarar. El jutge Ismael Moreno els ha deixat en llibertat, ja que la Fiscalia Anticorrupció no ha demanat l'ingrés a presó per a cap d'ells. Tanmateix, el magistrat ha ordenat mesures cautelars per a Koldo García, Víctor De Aldama i a l'empresari Iñigo Rotaetxe. Els ha retirat el passaport i hauran de presentar-se al jutjat cada 15 dies.

El jutge, que no ha decretat cap mesura per al quart dels detinguts, Joseba García, germà de Koldo García, els investiga per pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, suborn i delicte de tràfic d'influències i contra la Hisenda Pública. 

Ábalos, "molt decebut" amb el seu assistent personal

En saber la detenció, l'exministre --que ara és diputat i president de la comissió d'Interior al Congrés-- ha reconegut que el seu exassessor va participar en la compra de mascaretes "proposant diverses empreses", però ha defensat que va ser tot legal i s'ha mostrat partidari "que s'investigui tot el que s'hagi d'investigar".

"Ell va estar mirant, també, i procurant diverses empreses", ha assegurat Ábalos en una entrevista a Cuatro en què ha indicat que l'últim contacte amb García va ser per telèfon ara fa dues setmanes.

Ábalos ha explicat, a més, que l'exassessor, a qui ha qualificat com el seu "assistent personal", "sempre li va demostrar fidelitat" i, per tant, confiava en ell. A més, ha remarcat que si hi hagués hagut algun "senyal important", hauria deixat de confiar-hi.

En declaracions des del Congrés, Ábalos ha dit que estava "estupefacte" i també "molt decebut" amb García, amb qui diu haver-hi perdut relació amb el pas dels anys.
 

Assessor (polèmic) de l'exministre

Koldo García Izaguirre va ser assessor de José Luis Ábalos a l'etapa d'aquest últim com a secretari d'Organització del PSOE i ministre de Transports, del 2018 al 2021.

El seu paper com a persona propera al dirigent socialista --l'acompanyava a tot arreu-- va ser objecte de diverses polèmiques, entre elles la seva participació a la trobada a l'aeroport de Madrid-Barajas amb la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, motiu pel qual l'oposició va demanar explicacions al Congrés.

Aquest assessor va ser nomenat per Ábalos conseller de Renfe Mercaderies, una empresa pública que està sent investigada per les presumptes comissions que haurien cobrat alguns intermediaris durant la pandèmia.


Sánchez es defensa i Ayuso hi suca pa

Més enllà de les justificacions de l'exministre, la detenció de l'exassessor d'Ábalos ha provocat immediatament una nova guerra entre el PSOE i el PP, que encara recorda bé el terratrèmol que hi va haver pel suposat cobrament de comissions pel part del germà d'Isabel Díaz Ayuso, un cas que ha acabat arxivat.

Així, Pedro Sánchez ha sortit a negar que, com insinua el PP, decidís cessar Ábalos com a ministre de Transports perquè sabia que podien sortir informacions relacionades amb aquest cas.

Sánchez s'ha referit al cas des del Marroc, on és de viatge oficial (EFE/Jalal Morchidi)

Des del Marroc, on és de viatge oficial, Sánchez ha qualificat de "maledicències" aquestes acusacions, i les ha negat "rotundament", a més d'oferir la "màxima col·laboració" amb la justícia:

"Qualsevol intent d'enriquiment a través del cobrament de comissions en una tragèdia com va ser la pandèmia, i com malauradament hem vist en altres instàncies i altres autonomies, compta amb tota la meva reprovació i l'absolut retret per part del govern d'Espanya."

A més, el president del govern espanyol ha acusat Feijóo d'haver arribat a la presidència del PP per una denúncia sobre el suposat cas de corrupció vinculat al germà d'Isabel Díaz Ayuso.

Poc després, la presidenta de la Comunitat de Madrid li ha retret aquestes paraules recorrent de nou a l'expressió "m'agrada la fruita", la fórmula que es va empescar per justificar el suposat insult que li va etzibar al president del govern espanyol durant la sessió d'investidura, quan s'acabava de referir justament al cas del seu germà.

ARXIVAT A:
CorrupcióPolicialPSOEJosé Luis ÁbalosCas koldo
Anar al contingut