Caps d'ampolla de begudes alcohòliques
Els clients tindran un límit mensual de consum, no gaire restrictiu (iStock)

L'Aràbia Saudita obre la primera botiga d'alcohol, només per a diplomàtics no musulmans

Els clients hauran de registrar-se en una aplicació i obtenir un codi d'autorització d'Exteriors

L'Aràbia Saudita obrirà la primera botiga d'alcohol del país a Riad, la capital. Això sí, serà només per a diplomàtics no musulmans. Perquè els serveixin, els clients hauran de registrar-se en una aplicació del mòbil i obtenir un codi d'autorització del Ministeri d'Afers Exteriors.

A més, segons un document que recull l'agència Reuters, no es permetrà l'entrada de menors de 21 anys a la botiga, "es requereix portar roba adequada" en tot moment a l'interior i els clients hauran de respectar unes quotes mensuals determinades. Per establir aquest límit, s'ha assignat un nombre de punts a cada tipus de beguda alcohòlica --per exemple, un litre de vi són tres punts-- i no es pot passar dels 240 punts al mes.

La nova botiga es troba al barri diplomàtic de Riad, on hi ha les ambaixades, i està previst que obri en les pròximes setmanes.

 

Per què ara?

La mesura forma part dels esforços per obrir el país al turisme i als negocis, dins el pla que anomenen Visió 2030. El consum d'alcohol està prohibit a l'islam i l'Aràbia Saudita té lleis estrictes contra el seu consum, amb càstigs que inclouen centenars de fuetades, multes, presó o, en el cas de persones expatriades, la deportació.

Ara, l'alcohol només està disponible a través de correu diplomàtic o en el mercat negre. Per això, el govern del regne, controlat de facto pel príncep hereu Mohammed bin Salman, diu que obrir la botiga vol "contrarestar el comerç il·lícit de béns i productes d'alcohol".

En altres estats del golf, les polítiques sobre el consum d'alcohol són similars a l'Aràbia Saudita, si bé els Emirats Àrabs Units i Qatar també permeten vendre'n a no musulmans de més de 21 anys en hotels, clubs i bars.

A l'Aràbia Saudita no hi ha institucions democràtiques i hi ha una repressió sistemàtica d'activistes pels drets humans, els drets de les dones, periodistes i dissidents polítics.

ARXIVAT A:
Aràbia Saudita
Anar al contingut