Barcelona

Setze registres en domicilis i empreses de la família Pujol, inclosa la casa de l'expresident

Dos-cents agents participen en l'operació, que també ha portat a fer diversos registres als domicilis de Jordi Pujol Ferrusola i els seus germans Josep i Pere, a la casa d'estiueig familiar de Bolvir i als domicilis de Carles Vilarrubí i Carles Sumarroca, entre d'altres

RedaccióActualitzat

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional, la UDEF, ha llançat a primera hora d'aquest dimarts una gran operació contra l'entramat societari de Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironès. La batejada com a "operació Hades" ha fet deu registres a Barcelona, un a Sant Cugat del Vallès, un a Bolvir de Cerdanya i quatre a Madrid en diferents seus d'empreses relacionades amb les activitats empresarials del fill gran de l'expresident, i també als domicilis del mateix Jordi i de Josep i Pere Pujol, així com el de l'exdona de Jordi, Mercè Gironès. En total, 200 agents participen en els escorcolls.

Entren a casa de l'expresident Pujol

La policia ha entrat al domicili de l'expresident Pujol, situat a l'avinguda General Mitre de Barcelona, cap a les vuit del matí i s'hi ha estat fins passades les onze. Segons fonts de l'operació, però, el motiu ha estat únicament escorcollar l'habitació que hi té Jordi Pujol fill, que s'hi està perquè s'està recuperant d'una operació quirúrgica. Durant l'escorcoll, que ha comptat amb la presència dels dos fiscals anticorrupció José Grinda i Fernando Bermejo, Jordi Pujol Ferrusola ha estat dins dins del pis amb l'advocat de la família, Cristóbal Martell. També hi eren l'expresident i la seva dona, Marta Ferrusola, que han abandonat el domicili familiar cap a les deu del matí per evidenciar que l'operació no va dirigida contra ells. Igual que el fill petit, Oleguer Pujol, que ha esquivat l'objectiu de les càmeres. Els fiscals anticorrupció han marxat cinc minuts més tard.

Davant de casa dels Pujol s'han mantingut diversos agents i dues furgonetes de la policia espanyola durant tres hores. Els agents s'han endut una caixa amb documentació amb dos dossiers i el mòbil i la tauleta del fill gran. Poc després, se n'ha anat l'advocat de la família sense fer declaracions als mitjans.

Jordi Pujol Ferrusola acompanya la policia a la casa d'estiueig a Bolvir de Cerdanya

Mentrestant, diversos agents s'han desplaçat a Sant Cugat del Vallès per escorcollar els domicilis de Pere i de Josep Pujol, a qui el jutge ha imputat i ha citat a declarar el 13 de novembre.

També s'ha registrat l'habitatge de l'exdona del fill a qui s'investiga al capdavant de la trama, Mercè Gironès. Jordi Pujol Ferrusola, per la seva banda, ha sortit, finalment, del pis dels pares per acompanyar els agents a la casa d'estiueig a Bolvir de Cerdanya. El registre ha acabat poc després de les quatre de la tarda, quan els agents han sortit de l'habitatge després de dues hores de registre.

Des de l'exterior de la casa, situada al carrer escoles de Bolvir, s'ha percebut moviment, tot i que les cortines estaven passades i no es podien veure amb detall. En total, hi han participat vuit membres de la policia espanyola, alguns d'ells vestits de paisà. Pujol Ferrusola, que segons fonts policials s'ha mostrat "molt col·laborador", ha arribat a casa seva acompanyat de dos agents vestits de paisà i amb el braç penjant, ja que es troba convalescent d'una operació quirúrgica. 

Els fiscals i l'advocat dels Pujol, a l'oficina de Ganduxer

La policia també ha registrat dues naus industrials utilitzades per Jordi Pujol Ferrusola i una oficina situada al número 5 del carrer Ganduxer de Barcelona, seu de les empreses Iniciatives, Màrqueting i Inversions, Project Màrqueting Cat i Activi Translation, on Jordi Pujol fill camuflaria els fons que rebia, segons la instrucció. Segons fonts judicials, s'està recollint documentació sobre l'activitat d'aquestes tres empreses, en alguns casos molt recent, fins i tot de fa pocs dies.

Cap a quarts de dotze del matí, han arribat més agents de la policia amb caixes per omplir de documentació i els fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i Juan José Rosa. També l'advocat dels Pujol, Cristóbal Martell.

L'escorcoll al despatx de Jordi Pujol Ferrusola ha acabat cap a les nou del vespre, prop de deu hores després del seu inici. La Policia Nacional s'ha emportat sis caixes amb documentació sobre les tres societats del fill gran de l'expresident de la Generalitat i també informació sobre els moviments bancaris de Pujol Ferrusola.

Paral·lelament, s'ha registrat la casa de l'empresari i vicepresident segon del Barça Carles Vilarrubí, i el jutge també ha ordenat el registre de la seu de l'empresa EMTE, propietat de Carles Sumarroca, imputat en el cas, i del seu domicili particular. A Madrid, escorcollen la seu de la constructora Isolux i la casa el seu president, Luis Delso.

No es faran detencions

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata és qui dirigeix l'operació. Fonts pròximes a l'operació asseguren que no està previst fer detencions, però sí imputacions per delictes de corrupció, en concret blanqueig de capitals, delicte fiscal, estafa i contra el patrimoni de l'Estat.

L'operació arrenca després de rebre documentació d'Andorra

L'operació arrenca després que la Policia Nacional hagi rebut la comissió rogatòria procedent d'Andorra, una documentació que hauria aportat nombrosa informació sobre els moviments de diners de la família Pujol. L'operatiu es basaria, en part, en la declaració de l'exparella de Jordi Pujol, Victòria Álvarez, que va detallar els moviments amb diners entre Barcelona, Andorra i Madrid.

L'operació és dirigida pel magistrat José de la Mata, titular del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, i s'emmarca en el procediment obert contra Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona pels delictes de blanqueig de capitals, delicte contra Hisenda i falsedat documental.

El jutge té sobre la taula una petició de la Fiscalia Anticorrupció perquè unifiqui tota la investigació sobre la família Pujol i demani al jutjat número 31 de Barcelona -que porta el cas de l'expresident- que s'inhibeixi al seu favor, de manera que s'acumuli la causa amb la que l'Audiència Nacional ja té oberta al fill gran.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut