Barcelona

Junts per Sí proposa a la CUP un pla de xoc amb 20 mesures socials

Comín assegura que per portar a terme mesures sobre la pobresa infantil, en salut o la dació en pagament es necessita un nou govern i pressupostos nous

RedaccióActualitzat

Els diputats de Junts pel Sí Antoni Comin i Lluís Llach han explicat que el grup parlamentari ha proposat un pla de xoc a la CUP amb 20 mesures socials. Lluís Llach ha avançat a "El matí de Catalunya Ràdio" que les mesures són sobre pobresa infantil, pobresa energètica, renda mínima d'inserció, salut, dependència, habitatge o fiscalitat. Poc després, Antoni Comín ha concretat a "Els matins" de TV3 que hi ha tres grups de mesures: les que són urgències absolutes de calendari, com la pobresa infantil, l'alimentació i la pobresa energètica; de despesa i inversió social, com les llistes d'espera en sanitat i dependència i les de la  renda mínima d'inserció per acabar de garantir-ne el 100% de cobertura. També, ha explicat, hi ha mesures com la dació en pagament, la recuperació de la llei de barris, el banc públic i els concerts educatius.

De les llistes d'espera, per exemple, es pretén reduir un 50% el temps d'espera per a la primera visita i per a les proves diagnòstiques.

En qualsevol cas, Comín ha dit que es tracta de "mesures viables" per ajudar la gent més necessitada que "es puguin complir" en un curt mandat de 18 mesos. Ara bé, per portar-les a terme descarta eleccions i defensa que cal un govern:

"Necessitem un govern per afrontar les mesures del pla de xoc".

I és que hi ha mesures amb "impacte pressupostari molt rellevant", que són impossibles de dur a terme, ha dit, amb una pròrroga dels actuals pressupostos:

"Amb aquestes propostes estem forçant al màxim les finances de la Generalitat, que ja estan tensionades. Només podrem fer aquestes mesures amb nous pressupostos de la Generalitat."

Comín ha assegurat que JxSí ha presentat la proposta ara després de dos mesos de converses perquè era quan "l'arròs estava a punt" i la "fruita madura". Així, ha assegurat que les negociacions mai han estat aturades i que s'han reunit aquest dijous d'acord amb el calendari, tot celebrant la "feliç coincidència" en el temps de l'article de David Fernàndez.
 

 

En la mateixa línia, s'ha pronunciat Llach, que ha dit que el pla és "el resultat de les converses amb la CUP, i les mesures"ja estan quantificades". "No farem volar coloms", ha assegurat el diputat i cantautor, que creu que pot ajudar a avançar en les negociacions:

"La CUP podrà presentar un preacord molt digne a la seva assemblea del 27 de desembre."

Comín ha afegit que l'acord que posen sobre la taula és un paquet que acosta l'acord", tot i que s'hi hauran de pronunciar les bases de la CUP:

"Entenem que aquest document de mesures socials acosta l'acord, però ho ha de decidir assemblea de la CUP."

I ha continuat:

"Abans del 25 hem de tancar totes les negociacions perquè amb les negociacions finalitzades la CUP pugui fer el seu debat".

Llach, finalment, ha assegurat:

"Si desencallem la situació, després hem de ser ràpids per formar govern i poder aplicar les mesures; estem fem filigranes."

Tot plegat arriba després d'uns quants dies de tensions i retrets entre les dues formacions que van agafar un aire nou arran de la reunió que hi va haver aquest dijous al Parlament entre totes dues.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut