Israel tindria l'aval dels EUA per atacar a gran escala Rafah a canvi de contenció amb l'Iran

Tel-Aviv s'hauria compromès a respondre a l'atac iranià del cap de setmana de forma limitada, a canvi que els Estats Units no posin pegues a una invasió a gran escala contra els palestins de Rafah

RedaccióActualitzat

Washington i Tel-Aviv haurien arribat a un acord sobre la resposta israeliana a l'atac iranià amb drons i míssils del cap de setmana, segons publica aquest dijous la premsa israeliana.

Els diaris Jerusalem Post i Haaretz coincideixen a assegurar que el govern de Joe Biden hauria arrencat el compromís d'Israel de llançar una resposta militar limitada contra el règim de Teheran. A canvi, però, els Estats Units haurien donat el vistiplau a Israel perquè tiri endavant l'anunciada ofensiva a gran escala contra Rafah, a la Franja de Gaza.

En aquesta ciutat del sud de la Franja hi malviuen més d'un milió i mig de palestins desplaçats per la força per Israel. Una ciutat que l'exèrcit israelià continua bombardejant cada dia. Aquest dimecres, quatre persones més han mort, entre les quals dos menors, en el bombardeig d'una escola que gestiona l'ACNUR, l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, i que està plena de famílies desplaçades per la guerra.

A Rafah hi viuen amuntegats més d'un milió i mig de palestins, a qui Israel ha obligat a desplaçar-se (Reuters/Bassam Masoud)

Tots dos diaris apunten, com a font d'informació, un mitjà de comunicació de Qatar:


El gran temor de la comunitat internacional, encapçalada pels Estats Units, és que la guerra s'estengui al Pròxim Orient i a l'Orient Mitjà, amb conseqüències imprevisibles.

Biden va visitar Netanyahu a Tel-Aviv el passat 3 d'abril (Reuters/Evelyn Hockstein)


La UE alerta que seria "una catàstrofe humanitària"

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha advertit aquest dijous que el Pròxim Orient és "al límit d'una guerra regional" que tindria conseqüències per a tot el món, però, "particularment per a Europa" i ha demanat "contenció" a Israel en la seva resposta a l'atac de l'Iran del cap de setmana.

"No es pot escalar. No podem anar, pas a pas, responent cada vegada amb més. No vull exagerar, però estem al límit d'una guerra regional al Pròxim Orient, que tindria conseqüències a la resta del món i, particularment, a Europa. Així que prou. Tinguin cura del poble de Gaza. Alto el foc. Suport humanitari. Llibertat dels ostatges. Això és el que els líders de la UE demanaven ahir i l'objectiu d'aquesta reunió més àmplia." 

Borrell ha rebutjat de ple la possibilitat d'acceptar una invasió de Rafah i insisteix, en nom dels 27, a demanar un alto el foc a Gaza:

"Seria una veritable catàstrofe humanitària. La crida a Israel ha estat molt clara, des del mateix president Biden fins a tots els líders europeus: no ataquin Rafah. Hi ha 1,7 milions de persones als carrers sense cap mena de possibilitat de defensar-se o de fugir. Així que no ataquin Rafah."


Netanyahu, però, és un especialista a ignorar les súpliques de la comunitat internacional, incloses les dels aliats que el defensen, sense rebre, com a càstig, cap mena de represàlia.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaIranIsraelGuerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut