Més d'un centenar de drons iranians han estat interceptats fora de l'espai aeri israelià (Reuters)

L'Iran llança un atac amb més de 300 drons i míssils balístics cap a Israel

Les autoritats israelianes han recomanat als ciutadans que no surtin de casa i es mantinguin a prop dels refugis

RedaccióActualitzat

L'Iran ha llançat aquest dissabte al vespre un atac amb més de 300 de drons sense pilotar contra Israel, segons han informat fonts de l'exèrcit israelià i han confirmat posteriorment tant la televisió estatal iraniana com la Casa Blanca.

"L'Iran ha llançat diversos drons des del seu territori en direcció a Israel", ha declarat el portaveu de l'exèrcit israelià, Daniel Hagari, poc després de les deu del vespre d'aquest dissabte.


Aquests drons han trigat hores a arribar a Israel, passada la mitjanit, hora israeliana. L'exèrcit havia avançat que les sirenes sonarien en qualsevol zona amenaçada.

Les primeres sirenes que s'han sentit han estat les situades a la frontera amb el Líban. 

Les autoritats israelianes han recomanat als ciutadans que no surtin de casa i es mantinguin a prop dels refugis.

Minuts abans de les dues de la matinada --hora local-- les sirenes han començat a sonar a Jerusalem, on també s'han sentit almenys cinc detonacions, que, segons mitjans israelians, correspondrien a drons interceptats. També s'han activat les sirenes a l'àrea pròxima al mar Mort i en zones del sud i el nord d'Israel. 

El portaveu de l'exèrcit israelià ha apuntat que Israel està treballant conjuntament "amb els Estats Units i els socis a la regió" amb l'objectiu d'interceptar els drons.

 

Segons el servei d'emergències, no hi ha informes que l'atac amb drons hagi provocat cap ferit. Però sí que han rebut trucades de persones que tenien atacs d'ansietat i de persones ferides mentre corrien cap als refugis antiaeris. 

Segons The New York Times, els drons i míssils, si arriben a terra, impactaran als alts del Golan, a la frontera entre Israel, el Líban, Jordània i Síria i en un base militar israeliana al desert del Nègueb.


Netanyahu convoca el gabinet de guerra

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha reunit el gabinet de guerra aquesta mitjanit a Kirya, a Tel-Aviv, on es troba la comandància general de l'exèrcit.

 

 

La televisió israeliana CH 12 assegura que una part d'aquest centenar de drons ja han estat abatuts per avions militars dels Estats Units i la Gran Bretanya des de zones frontereres entre l'Iraq i Síria. Una informació que no ha estat confirmada per cap font oficial. 

L'exèrcit israelià apunta que l'Iran podria enviar noves onades de drons contra el seu territori en les pròximes hores. Segons ABC News, el govern dels Estats Units creu que l'Iran té capacitat per llançar entre 400 i 500 drons i míssils des del seu territori i des d'altres països on operen les milícies proiranianes.

Els representants iranians davant l'ONU contradiuen aquesta informació i afirmen que l'Iran dona per acabat l'atac. Asseguren que es tracta d'un conflicte exclusiu entre l'Iran i Israel i que els Estats Units se n'han de mantenir al marge.

Els representats iranians han invocat l'article 51 de la carta de les Nacions Unides per justificar l'atac amb drons i míssils contra Israel, que consideren un acte "en legítima defensa" i en resposta de l'agressió contra la delegació diplomàtica a Damasc.

El president dels Estats Units, Joe Biden, està reunit a la Casa Blanca amb els assessors nacionals de seguretat per avaluar la situació creada per l'atac de l'Iran.

En un missatge a la xarxa social X, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat que el suport del seu país a Israel és "inqüestionable"

 

 

Israel, el Líban i l'Iraq tanquen l'espai aeri

Poc després del llançament dels drons, Israel ha anunciat el tancament l'espai aeri a partir de quarts de dues de la matinada, hora local. Anteriorment, quan feia pocs minuts de l'atac iranià, l'Iraq també havia tancat l'espai aeri. El Líban i Jordània també han decidit tancar el seu espai aeri per seguretat. 

L'aerolínia estatal israeliana, El Al Airlines, ha cancel·lat 15 vols previstos per a aquest dissabte i aquest diumenge. Entre les destinacions afectades hi ha Barcelona, París, Roma, Milà, Bucarest, Sofia, Atenes, Dubai i Moscou, segons ha anunciat l'aerolínia.


Síria i el Líban, en alerta

Davant l'atac amb drons a Israel i l'augment de la tensió bèl·lica a la regió, Síria ha posat en màxima alerta els seus sistemes de defensa terra-aire de fabricació russa al voltant de Damasc i de les principals bases militars. 

Per la seva banda, Jordània ha imposat l'estat d'emergència a tot el país

Fa dies que s'espera un atac iranià cap a Israel, en resposta a l'atac mortal de l'1 d'abril contra l'ambaixada iraniana a Damasc. Precisament, aquest mateix dissabte, la Guàrdia Revolucionària iraniana ha capturat un vaixell de bandera portuguesa, però vinculat a Israel, a l'estret d'Ormuz, al golf Pèrsic.

Poc abans de l'atac, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha assegurat en un comunicat que Israel està preparat "per a un atac directe de l'Iran" i que tots els sistemes defensius estan desplegats. 


Els houthis amenacen amb noves represàlies

En ple atac amb drons provinents de l'Iran cap a Israel, els rebels houthis del Iemen han alertat que "el més terrorífic encara ha d'arribar" en la represàlia de Teheran per l'atac mortal de l'1 d'abril contra l'ambaixada iraniana a Damasc.

En un missatge a la xarxa social X, el ministre d'Exteriors de facto houthi, Hussein al-Ezzi, ha alertat que els Estats Units "no poden continuar els seus atacs" sense que la guerra s'estengui.

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IranIsraelGuerra a Gaza
Anar al contingut