Israel decideix respondre a l'Iran amb un atac que no incomodi els Estats Units

La represàlia de Netanyahu serà "dolorosa" però amb l'objectiu de no desembocar en una guerra regional, segons informacions de la premsa israeliana

RedaccióActualitzat

El gabinet de guerra israelià hauria decidit donar una resposta clara i contundent a l'atac inèdit amb drons, coets i míssils iranians de la matinada de diumenge com a represàlia pel bombardeig d'Israel al consolat iranià a Síria.

Tot i que el gabinet reunit aquest dilluns encara no ha comunicat oficialment cap decisió, el principal canal de televisió d'Israel, el Canal 12, informa que hauria decidit respondre amb un contraatac "clar i dolorós", però que no desemboqui en una guerra regional

Aquest mitjà explica que s'han discutit diferents opcions que impliquin una represàlia "dolorosa" però que no sigui bloquejada pels Estats Units, que ja ha avisat a Israel que no participarà en cap atac contra l'Iran. El Regne Unit també s'ha sumat a Washington a demanar contenció.

El diari Haaretz diu que Netanyahu s'inclina per un atac militar però que la pressió internacional per evitar una escalada a la regió tindrà una gran pes sobre la decisió. El cap de l'estat major de l'exèrcit ha visitat la base aèria atacada pels míssils iranians i ha assegurat que hi haurà una resposta.

La comunitat internacional, des de les potències occidentals fins a la Xina i Rússia o el món àrab, ha reclamat de forma unànime al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que es moderi i que eviti una escalada del conflicte entre tots dos països que desencadeni en una guerra amb conseqüències imprevisibles.

Totes les mirades estaven posades en aquest comitè de guerra, després de les paraules d'aquest diumenge del líder d'Unitat Nacional, Benny Gantz --amb un seient al gabinet de guerra--, que avisava: "Això no ha acabat. Israel respondrà en la forma i el moment adequats".

La incògnita ara és si l'atac israelià serà més o menys imminent. Israel intenta tornar la normalitat als carrers i ha aixecat les restriccions en les reunions; per tant, es faran els concerts i esdeveniments esportius previstos abans de l'atac. Els infants han tornat a classe, però ho han fet pocs, perquè la majoria han començat les vacances de la pasqua jueva.
 

L'Iran diu que respondrà davant qualsevol acció "il·legal i irracional"

El portaveu del ministre d'Exteriors de l'Iran, Nasser Kanani, ha assegurat aquest dilluns que Teheran no pretén augmentar la tensió al Pròxim Orient i que l'atac contra Israel va ser "necessari i proporcional i dirigit a objectius militars". Però avisa:

"L'Iran va actuar per prevenir la repetició del crim del règim sionista i per defensar la seva seguretat. Teheran actuarà més fort que mai per dissuadir i castigar l'agressor per qualsevol acció il·legal i irracional."

L'Iran ha llançat una ofensiva diplomàtica, amb converses amb gairebé una desena de països, a qui ha transmès que l'objectiu de Teheran era dissuasiu.

Reunió del gabinet de guerra per estudiar la resposta a l'atac de l'Iran
Reunió del gabinet de guerra per estudiar la resposta a l'atac de l'Iran (Europa Press/Ministeri de Defensa israelià)

Divisió al gabinet de guerra de diumenge

Aquest diumenge, la reunió del gabinet de guerra ha acabat sense acord sobre com respondre a l'atac de l'Iran. Una majoria de membres del gabinet coincideixen que cal actuar contra Teheran, però hi ha divisions sobre quin ha de ser el moment i l'abast.

Malgrat la crida de la comunitat internacional a la contenció, alguns ministres de Netanyahu pressionen per redoblar l'escalada bèl·lica contra l'Iran.

Segons apunta el The New York Times, els ministres més extremistes reclamen un bombardeig com a represàlia, però hauria quedat descartat després d'una trucada del president Joe Biden a Netanyahu.

El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha fet una crida a construir una "aliança estratègica" amb una coalició de països, inclosos els Estats Units i Alemanya. Ara bé, els Estats Units ja han dit que no participaran en una ofensiva israeliana contra l'Iran per no escalar el conflicte en l'àmbit regional, però mantenen el suport a Israel en la seva defensa.

 

ARXIVAT A:
IranIsrael
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut