Iglesias surt de la trobada de la mesa de partits convocada per Podem (EFE)
Iglesias surt de la trobada de la mesa de partits convocada per Podem (EFE)
Madrid

Iglesias truca a Rajoy i a Puigdemont i els demana que pactin una mediació

El secretari general de Podem ha assegurat que els dos presidents no li han dit que no, però fonts de La Moncloa mantenen que Rajoy no pot parlar amb qui ha plantejat un "xantatge tan brutal a l'Estat"

RedaccióActualitzat

Pablo Iglesias ha telefonat als presidents espanyol i català i els ha demanat que s'asseguin a negociar amb un o més mediadors. El secretari general de Podem ho ha anunciat després de reunir-se amb els partits sobiranistes catalans i altres formacions al Congrés.

Podem, En Comú, Esquerra Unida i En Marea han promogut l'anomenada "Mesa de partits per la llibertat, la fraternitat i la convivència" per buscar solucions al conflicte català. Hi han participat el PDeCAT, ERC, el PNB, Compromís i, com a observadors, representants de CCOO i UGT i forces europees d'esquerres.

De la trobada, n'ha sortit la proposta de demanar tant a Mariano Rajoy com a Carles Puigdemont que pactin un equip de negociació, com ha explicat Iglesias:

 

"Volem demanar-los a tots dos que es posin d'acord en una mediació, que s'asseguin en una taula per discutir, en principi exclusivament, d'una persona o equip de persones que puguin fer de mediadors per iniciar un diàleg polític que per desgràcia està trencat."

 

Segons Iglesias, ni Rajoy ni Puigdemont han rebutjat, d'entrada, la proposta.

"He parlat amb el senyor Puigdemont i el senyor Rajoy i no m'han dit que no a aquesta proposta. Espero que en les pròximes hores hi responguin afirmativament perquè crec que és una necessitat, per a Catalunya i per a Espanya, que s'estableixi una mediació."

 

Negativa de Rajoy

Poca estona després, però, l'executiu espanyol ha rebutjat la idea. Segons fonts de La Moncloa, l'executiu de Rajoy considera que no pot parlar amb qui ha plantejat un "xantatge tan brutal a l'Estat".

Segons les mateixes fonts, Rajoy ha dit a Iglesias que el que ha de fer Puigdemont és renunciar a la declaració unilateral d'independència, que "no és negociable".

ERC i el PDeCAT veuen bé la proposta 

El diputat republicà al Congrés Joan Tardà ha celebrat la proposta de Podem i ha considerat que "té molt interès" i que "seria bo" que les dues parts es posessin a parlar "d'hipotètics mediadors". Tardà ha afegit que estan "esperançats" que el PSOE també hi faci costat:

"Una proposta d'aquesta mena hauria de contemplar el sí del PSOE, perquè costa molt negar-se fins i tot a debatre sobre possibles mediadors. Ens refermem en la voluntat de diàleg, és el que sempre hem defensat. Això no significa negar que les posicions són les que són."

Tardà ha remarcat que faran "mans i mànigues perquè vagi reeixint i avançant el diàleg entre les dues parts".

Fonts del PDeCAT també han avalat la proposta i han reconegut que, si es concreta, s'obriria un "escenari nou". Des del grup al Congrés apunten que seria positiu que es concretés abans de dilluns, el dia que Puigdemont compareixerà al Parlament amb la incògnita de si declararà la independència. 

Les mateixes fonts han destacat que el govern ha d'aspirar, com a mínim, a aconseguir un referèndum pactat

L'Església, els cònsols i Merkel

L'anunci de Podem arriba després que s'ha sabut que el govern de la Generalitat ha pensat en l'arquebisbe de Barcelona i l'abat de Montserrat com a mitjancers.

Per la seva part, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha aplaudit la iniciativa de pactar una mediació i ha demanat altura de mires.

 

Colau ha convocat els cònsols europeus a Barcelona buscant la mediació de la UE. De moment, però, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha descartat que Europa faci de mediadora.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut