El zoo d'Indianapolis obrirà l'any vinent un complex amb 15 estacions de pantalla tàctil per a 30 ximpanzés.

Goril·les enganxats al mòbil: el zoo de Toronto prohibeix als visitants ensenyar-los vídeos

"Estava tan capficat amb els telèfons que no interactuava amb altres goril·les", han dit responsables del zoo de Toronto, que han posat cartells al parc per alertar els visitants

A la tendència de gravar-ho tot amb els telèfons mòbils s'hi ha afegit un fenomen cada cop més habitual: ensenyar vídeos des de l'smartphone als animals per distreure'ls i veure com reaccionen.

Això estaria perjudicant especialment l'atenció dels goril·les i, per això, el zoo de Toronto ha decidit posar-hi fi. A partir d'ara ja no està permès ensenyar-los imatges des del mòbil, i el zoo ha implantat cartells al costat dels goril·les per alertar els visitants.

"Hem tingut molts visitants que posen els seus telèfons al vidre i els ensenyen vídeos", ha explicat Maria Franke, directora de conservació i benestar de la vida salvatge del zoològic.

En concret, els preocupa especialment el comportament del goril·la Nassir, ja que els responsables del zoo s'han adonat que ha canviat el seu comportament des que els visitants monopolitzen la seva atenció.

"Nassir està molt interessat en aquests vídeos. Feia que es distragués i no interactués amb els altres goril·les, de tan captivat com estava amb els aparells, telèfons i vídeos", ha explicat Franke.

No repetir les tendències dels humans

S'estima que goril·les i humans comparteixen el 98% d'ADN, el que podria justificar per què els primats poden sentir-se atrets pels mateixos estímuls que els humans.  

L'any passat, el goril·la adolescent Amare, del zoològic de Lincoln Park de Chicago, va aparèixer als mitjans de comunicació quan va quedar tan immers amb els telèfons mòbils que va començar a ignorar els seus companys. Per mirar de resoldre-ho, el personal del zoo va posar una nova barrera per separar amb més distància als visitants del goril·la.

El zoo d'Indianapolis obrirà l'any vinent un complex amb 15 estacions de pantalla tàctil per a 30 ximpanzés.(Pexels)

Un zoo augmenta l'ús de la tecnologia

Això no vol dir, però, que la tecnologia sigui sempre dolenta per als animals. El zoològic d'Indianapolis ha vist en les pantalles una eina per estimular els animals fins al punt de convertir-la en una de les activitats que proporcionen. El zoo obrirà l'any vinent un complex amb 15 estacions de pantalla tàctil per a 30 ximpanzés.

"La idea serà utilitzar les pantalles tàctils per fer-los moure i alimentar-se com ho faria un grup salvatge de ximpanzés", ha explicat el científic investigador del zoo d'Indianapolis, Chris Martin.

Els experts veuen l'interès dels primats en la tecnologia com una manifestació de la seva necessitat d'estar estimulats, per l'avorriment que viuen en captivitat. "Estan buscant qualsevol oportunitat que puguin trobar per participar-hi intel·lectualment", ha dit el biòleg Rob Laidlaw.

No obstant, no creu que aquesta estimulació tecnològica sigui la solució per combatre la monotonia i l'avorriment que viuen els goril·les i, per extensió, la resta d'animals en captivitat.

"La meva por és que la gent vegi aquestes coses i es pensi que són una panacea quan en realitat no ho són. Són només una petita faceta per alleujar l'avorriment dels animals", conclou Laidlaw.

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut