Felipe González hauria utilitzat l'article 155 de la Constitució per impedir l'1-O

L'expresident del govern espanyol assegura que la situació a Catalunya és el que més l'ha preocupat "els últims quaranta anys"

RedaccióActualitzat

L'expresident del govern espanyol Felipe González (1982-1996) ha explicat avui, durant la seva intervenció en un fòrum empresarial a Madrid, que ell "segurament no" hauria fet el mateix que Mariano Rajoy davant la convocatòria del referèndum de l'1-O a Catalunya.

Preguntat sobre la situació a Catalunya, González ha començat dient: "Prego a les autoritats catalanes que restitueixin la legalitat que és la que els dona legitimitat per governar els catalans", i que ho facin "tornant a rescatar l'Estatut i la Constitució com a norma de convivència, també per canviar-la".

 

En aquest sentit, ha reconegut que la Constitució espanyola té algunes coses a reformar, però l'ha defensada assegurant que, malgrat tot, "resisteix una comparació -amb bastant avantatge- amb la Constitució del país democràtic consolidat que més li agradi a qui la qüestiona", sobretot "des del punt de vista dels drets i les llibertats".

 

Evitar la "dimensió penal"

I encara parlant de canvis, González ha ironitzat dient que "sempre he estat un reformista de merda, mai un revolucionari".

L'expresident del govern espanyol també s'ha adreçat al seu actual successor, Mariano Rajoy, pregant-li "que compleixi amb la seva obligació". I ha assegurat que ell "hauria intentat d'excloure en la mesura del possible la dimensió penal (...), hauria mirat de no passar per la juridicopenal (...) i hauria utilitzat l'instrument polític al qual la Constitució m'obliga".

 

Ressuscitar Franco

Abans de participar en aquest fòrum, González ja havia assegurat que l'actual situació a Catalunya és el que més l'ha preocupat "els últims quaranta anys", per bé que s'ha mostrat convençut que pot tenir solució "entre demòcrates". Més tard, ha afegit que "ho passo malament, molt malament. Perquè no m'importa que es reformi el que vam fer; m'importa que es trenqui l'esperit amb el qual ho vam fer." I ha afegit que "alguns diuen 'enterrarem Franco l'1 d'octubre'. I jo dic 'no, no, no; vostès estan ressuscitant Franco amb les dues Espanyes'."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut