"El pesimista", un dels cartells que la família de Puyol reclama
"El pesimista", un dels cartells que la família de Puyol reclama
Barcelona

Els hereus de Ramón Puyol reclamen al MNAC cartells que es pensaven que s'havien perdut durant la Guerra Civil

Les obres van ser cedides al govern de la República només per ser exhibides al Pavelló Espanyol de l'Exposició Universal de París de 1937

RedaccióActualitzat

La viuda i els fills del pintor Ramón Puyol reclamen al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) dos olis i deu litografies que el museu té a la seva col·lecció. La família de Puyol es pensava que aquestes obres s'havien extraviat durant la Guerra Civil.

Ramón Puyol, nascut a Algesires el 1907, és l'autor del cèlebre cartell "No pasarán" i de moltes altres litografies usades per la propaganda republicana.

Els hereus de Puyol diuen en la seva reclamació –pas previ per interposar una demanda als jutjats– que les obres van ser cedides al govern de la República només per ser exhibides al Pavelló Espanyol de l'Exposició Universal de París de 1937, però que després s'havien de retornar.

Però la família en va perdre la pista i va creure que les obres s'havien extraviat en la confusió de la Guerra Civil. La sorpresa va ser gran quan van descobrir les obres en una exposició al Centre d'Art Reina Sofia de Madrid, el 1987. El MNAC constava com a propietari de les obres.

Les litografies que reclamen els hereus de Puyol formen part d'una sèrie de cartells en què l'artista va caricaturitzar els enemics del bàndol republicà com "El pesimista", "El rumor", "El espía", "El derrotista", "El bulista", "El acaparador", "El estratega", "El izquierdista" o "El turista".

La família també reclama dos olis del 1937: "Descanso en el frente" i "En el frente".

Un portaveu del MNAC ha explicat a l'agència EFE que no tenen constància d'una reclamació oficial ni d'un litigi, però ha reconegut converses amb els hereus per veure si estan disposats a deixar les obres al museu. S'ha mostrat sorprès per la reclamació, però ha dit que si la família de Puyol vol recuperar les obres, no hi posaran cap impediment.

De totes maneres, el MNAC ha advertit que és el Ministeri de Cultura el que ha d'autoritzar la devolució, perquè és l'únic competent sobre les obres del Pavelló de la República. El MNAC només n'és el dipositari, segons el portaveu del museu.

Ramón Puyol va ser empresonat pel franquisme i, després de dues condemnes a mort que no es van arribar a executar, va complir una pena de presó i treballs forçats restaurant els frescos d'El Escorial i el Palau Reial de Madrid. Va morir el 1981.

 

Anar al contingut