Refugiats a la frontera entre Sèrbia i Hongria amb cooperants d'Acció Planetària
Refugiats a la frontera entre Sèrbia i Hongria amb cooperants d'Acció Planetària

Els abusos de la policia hongaresa als refugiats, denunciats per una ONG catalana

Acció Planetària explica que els deixen sense sabates i jaquetes, i els llancen cubells d'aigua freda enmig d'un fred intens

Catalunya RàdioActualitzat

Una de les ONGs desplaçades a la frontera entre Sèrbia i Hongria denuncia els maltractaments que exerceix la policia fronterera hongaresa per desanimar els que intentin creuar la frontera. Ho ha explicat el director d'aquesta ONG catalana, Acció Planetària, Christian Vargas, a "El matí de Catalunya Ràdio":

"La policia hongaresa ens pren les sabates, ens prenen els abrics, ens tiren aigua freda pel cap, ens prenen els mòbils, ens envien gossos que ens mosseguen les cames, ens tiren esprai i ens tornen cap aquí i tornem sense diners. Ens prenen els diners, estripen els euros i ens retornen els dinars. Per això estem així."

Molts dels refugiats que opten per la ruta dels Balcans per arribar a territori de la Unió Europea continuen en condicions molt precàries, encallats a la frontera entre Sèrbia i Hongria i, en molts casos, amagats als boscos esperant el moment de poder passar al nord. Ara mateix es calcula que hi ha a Sèrbia uns 8.000 refugiats.

És el cas d'un grup de refugiats que sobreviuen amagats als boscos al voltant de Subotica, a la zona fronterera entre Sèrbia i Hongria. Van sortir del Pakistan fa cinc mesos, fugint de la por i les pressions dels talibans. Ara se'ls han acabat els diners i no poden comprar ni menjar ni roba.

En algunes ocasions, ONGs i voluntaris els busquen als boscos i els en proporcionen. Però també poden passar dies sencers sense menjar. Van arribar a Sèrbia pagant les màfies de transport il·legal i fa dos mesos que intenten passar cap a Hongria per arribar a l'Europa comunitària.

Però, malgrat tot, els refugiats ho continuen intentant. És el cas d'un noi pakistanès de 32 anys, que no desisteix malgrat tres intents frustrats:

"Ens han deportat tres vegades cap a Macedònia. Ens hem gastat molts diners i ara no tenim res, així que hem decidit tornar a provar d'entrar a Europa; no volem quedar-nos."

Anar al contingut