El tràfic d'òrgans està al darrere d'uns 10.000 trasplantaments l'any al món

Experts demanen un sistema de notificació que obligui a informar les autoritats dels pacients trasplantats a l'estranger

RedaccióActualitzat

Cada any es fan 10.000 trasplantaments il·legals al món, sovint, amb tràfic d'òrgans i sense garanties sanitàries, i els especialistes alerten dels perills de salut que comporten. A Catalunya hi ha forts controls per evitar aquestes pràctiques. Són intervencions èticament inacceptables per a la comunitat mèdica, però sobretot perilloses. En el 70% dels casos hi ha complicacions i la meitat acaben causant la mort al trasplantat.

Experts de més de 25 països advoquen per establir un sistema de notificació que obligui a informar les autoritats dels pacients trasplantats a l'estranger.

Les organitzacions internacionals de trasplantaments demanen als metges que denunciïn casos de pacients que els arriben amb complicacions després d'haver-se trasplantat òrgans il·legalment en d'altres països. La Societat Internacional de Trasplantaments apel·la a la responsabilitat dels professionals mèdics, davant l'anomenat turisme de trasplantaments.

Els països en el punt de mira són els del sud-est asiàtic o l'Europa de l'Est on és fàcil aconseguir donants bàsicament de ronyó perquè els ajuda a viure en zones castigades per la pobresa. Països sense legislació o amb normes menys estrictes que la catalana, capaç de detectar ara fa dos anys com un polític libanès va intentar un trasplantament il·legal al Clínic, aportant ell mateix el donant.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut