Un home deixa flors en el memorial improvisat davant el Crocus City Hall, on divendres va haver-hi la matança
Un home deixa flors en el memorial improvisat davant el Crocus City Hall, on divendres va haver-hi la matança (REUTERS/Maxim Shemetov)

Dia de dol a Rússia per les víctimes de l'atemptat de Moscou, on van morir 137 persones

Els moscovites homenatgen les víctimes al Crocus City Hall mentre Estat Islàmic difon un vídeo on identifica els terroristes i se'ls veu dins de la sala de concerts

RedaccióActualitzat

La xifra de víctimes en l'atac divendres a la sala de concerts Crocus City Hall puja fins a 137 persones mortes i 180 de ferides, moltes en estat crític. Segons les autoritats russes, entre els morts hi ha tres menors. 

Ja s'han identificat 62 cossos i s'estan fent anàlisis genètiques per mirar de fer-ho amb la resta de víctimes mortals. 

Rússia viu un dia de dol nacional per les víctimes del Crocus City Hall. 

A l'exterior del Crocus City Hall s'acumulen muntanyes de flors i espelmes en record a les víctimes (Reuters/Maxim Shemetov)


Des de primera hora, els moscovites s'han acostat fins al lloc de l'atemptat, a Krasnogorsk, a uns 20 quilòmetres de la capital i hi han dipositat flors, espelmes i presents en record de les víctimes de l'atac. 

Davant de l'auditori que divendres va ser escenari de la matança s'han format llargues cues de persones que volien retre homenatge a les víctimes d'aquest tiroteig indiscriminat. 

Cues de gent davant l'auditori del Crocus City Hall (Reuters/Maxim Shemetov)


També ha tingut un moment de record per a les víctimes el president rus, Vladímir Putin. Ha encès espelmes en memòria dels morts i ferits en l'atemptat en l'església de Novo-Ogaryovo, a prop de la residència presidencial.

Vladímir Putin encén unes espelmes en record a les víctimes a l'església de Novo-Ogaryovo (Sputnik/Mikhail Metzel)


Estat Islàmic difon imatges de l'atemptat

Coincidint amb aquesta jornada de dol, i per tercera vegada des de divendres, Estat Islàmic ha tornat a assumir l'autoria de l'atemptat publicant un vídeo a les xarxes del moment de l'atac i la fotografia dels quatre membres que l'haurien perpetrat.

Les imatges són d'una brutalitat extrema. Hi surten els assaltants dins de la sala de concerts rematant gent a terra i també degollant un home ferit, mentre fan proclames jihadistes.

Un fragment del vídeo dels autors de l'atemptat difós per Estat Islàmic


Les forces de seguretat de Rússia han detingut fins ara onze persones acusades de tenir vinculació amb l'atemptat. Segons les autoritats, quatre dels detinguts van ser els que van disparar amb armes automàtiques i van llançar bombes incendiàries a la sala de concerts. 

El Kremlin continua obviant les reivindicacions d'Estat Islàmic i segueix apuntant cap a Ucraïna, país cap a on, asseguren, volien fugir els autors de l'atemptat. És la pista que dissabte prioritzava el mateix president Vladímir Putin i que tots els canals russos estan difonent sense qüestionar-la.

Presó provisional per als detinguts

Els quatre detinguts com a sospitosos de disparar contra els assistents al concert del Crocus City Hall han ingressat a la presó diumenge a la nit. Abans, han comparegut davant un tribunal de Moscou, que ha ordenat per a tots ells presó preventiva prorrogable fins al 22 de maig.

Els quatre homes han estat identificats com a Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Muhammadsobir Fayzov i Shamsidin Fariduni, ciutadans de Tadjikistan.

Segons el tribunal de Basmanny, almenys un dels sospitosos s'ha declarat "totalment culpable".

Shamsidin Fariduni, un dels detinguts per l'atemptat, davant el tribunal que l'ha enviat a la presó (Reuters/Yulia Morozova)

La comissió d'investigació de l'atemptat ha difós també imatges d'agents traslladant els quatre presumptes autors a la seu central de l'organisme. Els quatre homes caminen amb els ulls embenats i emmanillats. De moment no se sap on són els altres set detinguts acusats d'ajudar i donar infraestructura als autors del tiroteig.

Un dels sospitosos traslladat a la seu central del comitè d'investigació a Moscou
Un dels sospitosos traslladat a la seu central del Comitè d'Investigació a Moscou


I mentre Rússia està de dol, a diferents punts del país s'han rebut avisos de bomba que han resultat falsos.

Aquest migdia, la Policia ha desallotjat el centre comercial London Mall de Sant Petersburg perquè s'ha rebut un avís de bomba. Hi ha una persona detinguda.

I també s'ha detingut una dona acusada de fer una trucada avisant de la col·locació d'un artefacte explosiu en un avió que s'havia d'enlairar de l'aeroport de Moscou amb destinació la capital d'Armènia. Segons ha confessat a la Policia, "es tractava d'una broma". 

 

ARXIVAT A:
TerrorismeEstat IslàmicVladímir PutinUcraïnaRússia
Anar al contingut