Madrid

Declarades nul·les totes les clàusules sòl de les hipoteques de 40 bancs i caixes

Un jutjat de Madrid obliga a eliminar-les "per falta de transparència" i condemna les entitats a tornar els diners cobrats indegudament des del maig del 2013

RedaccióActualitzat

Un jutjat de Madrid ha declarat nul·les totes les clàusules sòl espanyoles. La sentència condemna totes les entitats financeres a eliminar-les per "falta de transparència" i perquè són "abusives". També hauran de tornar als clients perjudicats el que han pagat "indegudament" per aquest concepte des del 9 de maig del 2013, amb interessos. Aquests gairebé tres anys de retroactivitat són des que hi va haver la sentència del Tribunal Suprem que anul·lava les clàusules sòl, però només en els casos que no s'hagués informat bé els clients.

A més, el jutjat afegeix que els contractes d'hipoteca continuaran vigents tal com estan, encara que s'elimini aquesta clàusula. La sentència afecta tots els clients perquè és fruit d'una demanda col·lectiva de l'associació ADICAE amb uns 15.000 demandants contra un centenar de bancs, que després han quedat reduïts a uns 40 un cop hi ha hagut els processos de fusió.

Adicae ho celebra, però avisa que "la lluita continua"

L'associació de consumidors Adicae, que va ser l'organització que va interposar la demanda, considera que la sentència acaba amb "el frau més gran de la banca contra els ciutadans". El president d'Adicae, Manuel Pardos, ha enviat un missatge a "tots els hipotecats" perquè sàpiguen que, a partir d'ara, "no han de pagar ni un euro més" de clàusules sòl.

Pardos també ha remarcat que "la lluita continua" perquè la sentència no ha concedit "el rescabalament complet" i només el concedeix des del 9 de maig del 2013.

El president d'Adicae també ha desitjat que el pròxim govern espanyol "posi la legislació hipotecària al seu lloc".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut