Un pop amb les ventoses enganxades a un vidre
Denuncien que quan s'ha provat s'han automutilat i atacat els uns als altres (Pixabay/Cocoparisienne)

Científics i animalistes s'oposen a la primera granja de pops, que es farà a les Canàries

Els opositors asseguren que patiran molt perquè són animals molt sensibles, solitaris i intel·ligents

El projecte de construir a les Canàries la primera granja al món de cria de pops com a aliment ha posat en peu de guerra activistes animalistes i una part de la comunitat científica.

El projecte és de l'empresa gallega Nueva Pescanova, que preveu invertir 65 milions d'euros en la construcció d'aquesta granja en una parcel·la de 50.000 metres quadrats al port de Las Palmas.

Els opositors volen impedir que es construeixi perquè consideren que els pops són animals molt sensibles, solitaris i intel·ligents, que patiran molt vivint en espais relativament petits amb molts altres exemplars.

El port de Las Palmas en una imatge d'arxiu (Wikipedia/Bengt Nyman)

Una recerca difícil

Fa dècades que s'intenta ampliar a aquests animals la cria en captivitat, perquè la pesca està reduint dràsticament el seu nombre als mars.

Però els investigadors s'han trobat amb moltes dificultats per poder fixar uns procediments que es poguessin industrialitzar de manera econòmicament viable.

Finalment, una investigació de l'Institut Oceanogràfic Espanyol, finançada amb fons públics espanyols i europeus, van aconseguir trobar la manera d'alimentar i fer créixer les larves de pop.

Un pop mirant a la càmera (Pixabay(edmondlafoto)

Compra de patent i projecte a les Canàries

Nueva Pescanova va comprar la patent i l'estiu del 2019 va anunciar que havien aconseguit "tancar el cicle de producció del pop en aqüicultura" al seu centre de recerca.

Dos anys després el BOE va publicar el projecte per construir al port de Las Palmas "una granja de cultius marins" per criar-hi i produir-hi 3.000 tones anuals de pop per exportar.

El projecte ha avançat des de llavors i ara està pendent que el govern canari li aprovi l'informe d'impacte ambiental.

Informes i estudis en contra

En aquest temps també s'han fet públics diversos estudis i informes científics que s'han posicionat en contra de fer granges de pops.

Destaca l'informe publicat al novembre per la London School of Economics, que es va fer revisant uns 300 estudis i que conclou que els pops són animals capaços de sentir angoixa i felicitat.

També que no serà possible criar-los en captivitat en granges sense provocar-los molt de patiment.

Un "pulpeiro" talla pop durant les festes de Sant Froilà a l'octubre a Lugo (Europa Press)

I la biòloga Elena Lara, de l'organització Compassion in World Farming (Compassió en l'Agricultura Mundial), n'havia publicat un altre un mes abans en què afirmava que els pops són una espècie "especialment inadequada" per a l'aqüicultura.

En aquest informe, que porta per nom "Cria intensiva de pops: una recepta per al desastre", afirma que suposarà "un patiment incalculable", i que, a més, són carnívors, i caldrà molts animals per alimentar-los.

Mutilacions i canibalisme

Els animalistes denuncien que en els intents que hi ha hagut fins ara de criar pops en captivitat per al consum humà, els animals s'han automutilat, s'han agredit i fins i tot s'han menjat els uns als altres.

De resultes d'això s'ha obert una campanya a Change.org per recollir adhesions contra el projecte.

L'empresa no ha donat detalls de com viuran els animals ni què menjaran, perquè al·leguen que això és un secret industrial, i s'han limitat a assegurar que vetllaran pel seu benestar.

La normativa europea de protecció del benestar dels animals produïts per al consum humà no inclou els pops, ni tampoc la legislació espanyola.

Mesuren les dimensions d'un pop al gener en un aquari de Londres (Europa Press)
ARXIVAT A:
Maltractament animalAlimentacióPesca
Anar al contingut