La concentració per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart a la plaça de la Catedral (ACN)
La concentració per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart a la plaça de la Catedral (ACN)

Centenars de persones reclamen la llibertat dels presos independentistes

Quan fa set mesos de l'entrada a la presó de Sànchez i Cuixart, l'ANC i Òmnium han tornat a convocar mobilitzacions arreu de Catalunya

Actualitzat

Centenars de persones s'han congregat aquest dimecres a la plaça de la Catedral de Barcelona per reclamar la llibertat dels dirigents sobiranistes que són a la presó, coincidint amb els set mesos de l'entrada de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart al centre penitenciari de Soto del Real.

La concentració ha estat el primer acte a Catalunya de Quim Torra després de ser investit pel Parlament. Torra ha estat aclamat amb crits de "president" quan s'ha anunciat la seva presència. El lema més cridat ha estat "Llibertat presos polítics", juntament amb consignes com "Fora la justícia espanyola", "Som república" o "Ni un pas enrere".

 

 

Cartes de Sànchez i Cuixart

En el transcurs de l'acte, s'han llegit cartes de Sànchez i Cuixart. El president d'Òmnium ha assegurat que la formació de govern "és una bona notícia" i ha exhortat a "seguir treballant en una estratègia comuna davant de l'excepcionalitat repressiva que vivim". En el missatge, que ha llegit el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, Cuixart ha fet una crida a persistir "amb l'amor i la cultura enfortint el sentiment de pertinença col·lectiva, compartit entre ciutadans lliures i iguals".

Per la seva banda, la carta de Sànchez l'ha llegit la seva successora al capdavant de l'ANC, Elisenda Paluzie. El diputat de JxCat ha reivindicat que amb el referèndum de l'1 d'octubre "es va vèncer la por" i ha sostingut que els catalans tenen "tot el dret del món per decidir col·lectivament" el seu futur.

 

 

A l'acte de la plaça de la Catedral, també hi han intervingut el jove que va perdre un ull l'1 d'Octubre a causa d'una pilota de goma, Roger Español; el regidor d'ERC a Sant Joan de Vilatorrada a qui es va investigar per un delicte d'odi, Jordi Pesarrodona, i el mecànic de Reus investigat per negar-se a reparar vehicles de guàrdies civils, Jordi Perelló.

A la concentració, hi han assistit diversos representants polítics, com Eduard Pujol i Eusebi Campdepadrós (JxCat), Marta Vilalta i Ferran Civit (ERC), Joan Josep Nuet i Jaume Asens (CatEnComú), Carles Riera i Albert Botran (CUP).

"Avui estem contents"

La decisió de la justícia belga de rebutjar l'euroordre d'extradició contra Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig ha estat present a la concentració. "Avui estem contents", ha afirmat Paluzie, que creu que ara s'inicien "les victòries judicials internacionals" i ha confiat que els tribunals europeus "aniran desmuntant" la "criminalització" de l'independentisme.

Per la seva banda, Mauri ha dit que Bèlgica posa l'estat espanyol "davant el mirall de la vergonya". "En quants idiomes més caldrà que els ho expliquin?", s'ha preguntat.

ARXIVAT A:
Govern empresonatANCÒmnium CulturalProcés català
Anar al contingut