Barcelona

Español, que va perdre l'ull l'1-O: "Vull ser l'últim ferit per bala de goma a l'Estat"

Ha presentat una querella per un delicte de lesions contra els tres agents de la Policia Nacional responsables del tret

RedaccióActualitzat

Roger Español, el veí de Barcelona que va perdre un ull durant les càrregues policials de l'1-O arran del tret d'una pilota de goma, ha presentat aquest dimarts una querella per un delicte de lesions contra els agents responsables d'aquest fet.

Així ho ha anunciat amb una roda de premsa juntament amb el Centre dels Drets Humans Irídia, que es presenta com a acusació particular i popular, en concret, contra tres agents de la Policia Nacional: l'escopeter que va realitzar el tret -del qual tenen imatges però no l'identificatiu policial- i també dos comandaments policials que eren al lloc dels fets i que sí que estan identificats.

El quart tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, que també era a la roda de premsa, ha anunciat que el consistori també es personarà com a acusació popular.

 

A 15 metres de distància

Segons Anaïs Franquesa, advocada d'Español, arribaran fins a on calgui per depurar responsabilitats per un tret que es va disparar a "no arriba 15 metres de distància":

"Un agent de la Policia Nacional va disparar directament i a escassos metres sent molt conscient que així agrediria o podria posar en perill la integritat física de qualsevol de les persones que es trobaven allà. El va realitzar l'agent amb els comandaments al davant."

Per Laia Serra, també advocada de l'acusació particular, l'ús d'aquestes pilotes en aquell context estaria "proscrit":

"Per l'ús concret d'aquella situació, encara que no hi hagués cap normativa, estaria proscrit: a nivell d'inclinació, distància i situació, no hi havia cap mena de risc ni per als agents ni risc per a les persones."

Per avançar en la investigació, les advocades d'Español han demanat ajuda ciutadana perquè se'ls enviï tot el material gràfic dels fets que van ocórrer al carrer Sardenya entre Diputació i Gran Via, a l'entorn de l'escola Ramon Llull, sobre les 10.30 del matí. Les advocades també han informat que no hi ha hagut cap mena d'aproximació per part del Ministeri de l'Interior.

"Qui sigui responsable que pagui"

Roger Español, de 38 anys, ha assegurat que ha perdut per complet la visió de l'ull dret i ha volgut agrair el suport que ha rebut de la seva família, companya, fill, la mare d'aquest i les institucions. Precisament aquest dimarts ha ofert per primera vegada el seu testimoni en un vídeo.

Español ha remarcat que vol que es depurin responsabilitats i "que sigui responsable que pagui". També reclama que la seva lluita serveixi perquè la prohibició de les bales de goma arribi a tot Espanya. A Catalunya van quedar prohibides el 30 d'abril de 2014, una prohibició que només afectava el cos de Mossos d'Esquadra:

"No vull que això que m'ha passat a mi li passi a ningú més, no hi ha dret, és massa fort perquè es torni a repetir."

"Vull ser l'últim ferit per bala de goma a l'estat espanyol i a Catalunya."

De fet, han assegurat que estan en contacte amb Human Rights Watch i Amnistia Internacional i d'altres entitats del territori espanyol per impulsar aquest debat.

Segons ha relatat Español, l'1-O no va arribar a votar i en el moment dels fets anava darrere de la policia, que es trobava davant de casa seva, on anava a recollir una cadira perquè la seva mare pogués votar:

"La meva mare està una mica fluixa i no podia estsr gaire de peu i havia de passar per casa per agafar una cadira perquè pogués votar."

Finalment ha assegurat que no va poder veure qui li va disparar perquè tot va anar molt ràpid.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut