Àngel Ros rep la vara de batlle al consistori lleidatà.
L'alcalde de Lleida és un dels possibles candidats que podria comandar el PSC a partir de la tardor.
Barcelona

Àngel Ros lideraria el PSC si esdevingués el "pal de paller del catalanisme"

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha exposat diverses opcions que estudia per mantenir la "unitat del socialisme" i no forçar, d'aquesta manera, un grup propi del PSC al Congrés dels Diputats, en la línia del que fins ara ha mantingut el viceprimer secretari del partit, Miquel Iceta. Ros no s'ha posat d'esquena a liderar el partit sempre i quan, ha dit, esdevingués "el pal de paller del catalanisme".

Actualitzat
Ros, que com Iceta podria aspirar a ser el relleu de José Montilla al capdavant del PSC, ha recalcat la importància de donar prioritat a la "unitat del socialisme" com un "bé a preservar", ja que "ha estat clau per a la unitat civil de Catalunya", ha recordat.

L'alcalde de Lleida ha intervingut avui en els dinars de la Cambra de Barcelona per parlar sobre el model productiu de les terres de Lleida, encara que ha aprofitat per fer declaracions polítiques relacionades amb el congrés que el PSC ha de celebrar a l'octubre.

D'aquesta manera, Ros ha estudiat diferents models per aconseguir la "veu pròpia" del socialisme català a Madrid, com ara constituir un "subgrup parlamentari" dels socialistes catalans, una opció inspirada en el model federal alemany i que ja va proposar el portaveu del PSC, Miquel Iceta.

A més, ha recordat que la seva aposta personal passa per un grup propi del PSC al Congrés dels Diputats: "Jo defenso el grup propi amb un protocol de relació amb el PSOE", ha assegurat, però ha comentat que aquesta meta ha de passar per un acord previ amb el PSOE. "Sempre defensaré la veu pròpia catalana al Congrés dels Diputats i el Senat", ha dit.

Altres models, segons Ros, passarien pel "dret a la discrepància" dels diputats del PSC, que implicaria la capacitat de votar diferent de la resta de diputats del PSOE en temes que afectin Catalunya o el dret a la "coherència", que passaria perquè els diputats catalans del PSOE votessin el mateix que el PSC en assumptes tractats al Parlament de Catalunya.

Pal de paller

Àngel Ros es presentaria com a primer secretari del PSC si el partit esdevingués el "pal de paller del catalanisme polític" després del "debat d'idees" que precedeix el congrés del partit de la tardor vinent.

L'alcalde lleidatà ha assegurat que el partit socialista ha de tornar a estar en la "centralitat política catalana" i que per això ha de "disputar" l'espai polític a CiU.


Anar al contingut