Diumenge, a les 22.00

"Volem saber: renovables, tots a pedalar!", en una nit especial a TV3

Diumenge, a partir de les 22.00, TV3 dedicarà una nit temàtica a les energies renovables: "Volem saber: renovables, tots a pedalar!". La programació començarà amb una introducció per situar els espectadors en els temes que es tractaran a la nit especial, que inclourà el reportatge de producció pròpia "Renovables, l'assignatura pendent", del "30 minuts", i una nova edició del programa "Volem saber", en aquest cas dedicat a l'energia, conduït pel divulgador Pere Renom, amb entrevistes a experts i experiments al plató. Coincidint amb aquesta emissió, el 324.cat ha publicat un especial interactiu per aclarir dubtes al voltant del preu de la llum.

En el context d'emergència climàtica actual i amb els preus de l'energia més alts de la història, aquesta nit temàtica pren com a punt de partida el procés de transició energètica que afronta Catalunya per augmentar el consum d'energia de fonts renovables amb la mirada posada al 2030.

2030, un objectiu a tocar

El compromís que ha acceptat Catalunya perquè l'any 2030 la meitat de l'energia que consumeix sigui de fonts renovables suposa multiplicar per deu la producció actual provinent de fonts com la solar o l'eòlica, al mateix temps que es va prescindint de les centrals tèrmiques i nuclears. Estem preparats per fer-ho? Hi som a temps?

El biòleg i reporter Pere Renom, actualment divulgador al "Tot es mou" i Premi Nacional de Comunicació Científica amb el programa "Quèquicom", explicarà de manera pràctica i propera en quin punt estem i quin és el pla a curt i llarg termini per assolir els objectius de la transició energètica. El programa també parlarà de com afectarà els ciutadans i els hàbits de consum.

 

Renovables, l'assignatura pendent

Aquest reportatge del "30 minuts" analitza la situació d'urgència que viu la Generalitat per complir el compromís de consum de fonts renovables que es va fixar per al 2030. Un objectiu difícil d'assolir, que necessita les grans empreses i els seus projectes, però que topa amb la resistència del territori, que reivindica el paisatge i reclama un model descentralitzat.

"Tots tenim clar que hi ha poques renovables i que el volum que hi hem de posar és molt important. El debat està en qui les instal·larà, com ho farà, a quin ritme i com se'n beneficiarà", reflexiona el geògraf Sergi Saladié, un dels principals defensors del model basat en comunitats locals descentralitzades i contrari als anomenats oligopolis que controlen l'energia a Catalunya i a Espanya. "Projectem les renovables en espais ja transformats per l'home, autovies, canals de reg, pantans, conreus abandonats, que l'energia es quedi a casa, de proximitat. Si ho fem bé arribarem al 80 o al 90%. I el que no es pugui produir d'aquesta manera, que es faci amb grans centrals eòliques i fotovoltaiques, però no al revés", insisteix Montserrat Coberó, de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa.

La Generalitat, d'altra banda, vol que un 30% de l'energia sigui distribuïda i participada per la ciutadania, i posa l'autoconsum i les comunitats energètiques com a exemple. El 70% restant reconeix que requerirà grans instal·lacions industrials. "Posar plaques a les teulades, només amb això, no farem la transició energètica, i hi hem d'insistir molt", manifesta Manel Romero, portaveu de la patronal que aplega les empreses fotovoltaiques. "El que cal és impulsar totes les renovables, des dels projectes grans, de gran inversió en capital, fins als mitjans o els petits", afegeix Víctor Cusí, des de la patronal eòlica catalana.

Però, què passa amb els territoris que hauran d'acollir aquestes infraestructures? Tothom coincideix que s'han de millorar les compensacions. Perquè, si no, es reproduiran casos com el de la Terra Alta, on la massificació de parcs eòlics no els ha abaratit l'energia, han creat pocs llocs de treball i tampoc no han aturat el despoblament. "Jo crec que el sentit majoritari és que ja n'hi ha prou", afirma Joaquim Paladella, alcalde de Batea. Mentrestant, a l'Alt Empordà, la societat civil també es mobilitza per aturar un parc eòlic marí que es vol implantar a més de 20 quilòmetres de la costa. S'hi oposen perquè pot afectar de forma irreversible el fons marí, però també pesen arguments com el del paisatge i la defensa del model turístic de la Costa Brava.

NIMBY (Not In My Backyard) són les sigles en anglès que defineixen sovint aquests moviments: "Que no ho facin a prop de casa meva." Quanta raó tenen aquests moviments? Un altre model en mans de la ciutadania és possible? Arribarà a temps per complir amb els objectius en energies netes que planteja amb urgència l'emergència climàtica?

El reportatge és de Jordi Regàs i Joan Carles Calvera, amb la imatge d'Òscar Roger i la producció de Hanneke van Spaandonk.

 

Un gran laboratori

A continuació, el plató de "Volem saber" es transformarà en un gran laboratori, amb Pere Renom al capdavant. Les dades prendran forma i els espectadors podran veure en primera persona, mitjançant experiments, com es genera i s'emmagatzema l'energia, com arriba a les nostres llars i com funcionen les diverses fonts d'energia renovables. I el més important, veuran què pot fer cadascú per contribuir a aquest canvi de model energètic.

Per fer-ho possible, participarà en el programa Cristina Corchero, doctora en Estadística i Investigació Operativa de la UPC i cap de l'Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya (IREC), que orientarà sobre el consum quotidià a les llars i parlarà de com evolucionarà el preu de la llum i com haurà de canviar la xarxa. També hi intervindrà Patrick Renau, president de l'associació promotora del vehicle elèctric Volt-Tour i enginyer tècnic a l'Institut Català d'Energia (ICAEN), per parlar de mobilitat elèctrica i de com l'electricitat canviarà les nostres vides. Pel que fa a l'enginyer industrial Carles Riba, professor emèrit de la UPC i president del Col·lectiu per a un nou Model Energètic Social i Sostenible (CMES), farà la foto de com canviarà la societat si no s'arriba a temps per a la transició energètica.

 

L'energia propera

L'equip del programa s'ha desplaçat en bicicleta pel territori per descobrir les grans fonts d'energia neta que hi ha a la natura i per saber com i on s'hauran d'implantar les renovables, des de l'autoconsum amb plaques a les teulades de casa fins a les grans centrals eòliques i fotovoltaiques.

El futur energètic català és a les nostres mans i "Volem saber" pretén donar les claus als ciutadans per entendre-ho i posar-se a pedalar per fer-ho possible.

El programa està encapçalat per Montse Tió i Pere Renom, a la direcció; Dani Batlle,  a la realització, i Martina Bisbal, a la producció.

 

El preu de la llum, en un especial interactiu al 324.cat

El 324.cat ha publicat un especial interactiu que analitza el preu de la llum i dona respostes a les preguntes: Com puc estalviar en la factura de la llum? Per què es tan cara? Com hem arribat fins aquí? En aquesta pàgina, es repassen les claus de l'encariment de l'electricitat i hi ha consells per estalviar més enllà de fer rentadores de nit.

 

tv3.cat

#RenovablesTV3

Anar al contingut