TV3 i La Xarxa coproduiran la transmissió de sis diades castelleres

Aquest matí s'ha presentat a les instal·lacions de La Xarxa de Comunicació Local, a Barcelona, un conveni de col·laboració entre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i La Xarxa per donar més visibilitat al món casteller. TV3 i La Xarxa de Comunicació Local coproduiran aquesta temporada la transmissió de sis de les principals diades del calendari casteller. TV3 oferirà aquestes diades castelleres en directe per tv3.cat i un resum d'una hora el mateix dia per TV3. A més, el canal 3/24 emetrà, durant 23 setmanes, un peça que recollirà els moments més interessants de les jornades castelleres del cap de setmana arreu del país. L'oferta castellera la completen "Quarts de nou", que el 25 de juny torna al 33 amb tota l'actualitat del món casteller, i "3 rondes", l'espai casteller de Catalunya Informació.

A la presentació hi han assistit Brauli Duart, president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA); Francesc Pena, conseller delegat de La Xarxa Audiovisual Local (XAL); Josep M. Cortés, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC); Eugeni Sallent, director de TV3, i Joan Foguet, cap de l'Àrea de Continguts de la Xarxa. L'acord entre la CCMA i La Xarxa s'inscriu en el marc d'un conveni de col·laboració entre les dues entitats, que reforça la seva relació per donar més visibilitat a l'activitat castellera.

Segons el conveni presentat avui, TV3 i la Xarxa de Comunicació Local coproduiran aquesta temporada la transmissió de sis de les principals diades del calendari casteller: Diada de les Santes a Mataró (26 de juliol), Diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès (30 d'agost), Diada de Santa Tecla a Tarragona (20 de setembre), Diada de Santa Úrsula a Valls (25 d'octubre), Diada de Tots Sants a Vilafranca (1 de novembre) i Diada dels Minyons a Terrassa (22 de novembre). TV3 emetrà un resum  d'una hora, en alta definició, d'aquestes diades castelleres, que també es podran seguir en directe a través del portal tv3.cat.

Les transmissions estaran conduïdes per un equip format per Carles Cortès (TAC 12) i Raquel Sans (TV3), i amb Toni Comas (Penedès TV) i Biel Duran (TV3) a la plaça per no perdre detall de les diferents actuacions.

A més, a partir del 28 de juny, el canal 3/24 emetrà, durant  23 setmanes, un peça que recollirà els moments més interessants de les jornades castelleres del cap de setmana arreu del país.

L'oferta de la CCMA es completa amb l'emissió del programa "Quarts de nou" al 33 i de l'espai "3 rondes" a Catalunya Informació.

Un marc més ampli de col·laboració
A l'acte de presentació d'aquest matí, Brauli Duart, president de la CCMA, ha qualificat d'"excel·lent" el resultat dels diferents acords establerts entre les dues entitats. Un marc que, ha dit, ha permès una "correcta administració dels recursos públics" i que té "molt camí per recórrer". Duart ha assegurat que "tenim un acord fantàstic per als castells fruit d'una visió inicial de col·laboració de fa 4 anys amb La Xarxa, amb qui compartim l'obligació de gestionar bé els recursos i optimitzar-los al màxim".  

Per la seva banda, Francesc Pena, conseller delegat de La XAL, ha posat en relleu el valor d'una col·laboració que, segons ha manifestat, "ens ajuda molt" en àmbits com el dels castells o els esports.

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres, Josep M. Cortés, ha destacat al seu torn que "la voluntat de treballar en equip" entre La Xarxa i TV3 és també un valor intrínsec al món casteller i ha agraït el suport dels mitjans en la difusió de la seva activitat.

El director de TV3, Eugeni Sallent, ha detallat els principals punts del conveni que, ha apuntat, suposa "un pas més important" en la col·laboració amb La Xarxa. I Joan Foguet, cap de l'Àrea de Continguts de la Xarxa, ha assenyalat que "amb els castells arribem a noves audiències" ja que, ha conclòs, "l'interès pels castells arriba a tot el país".

El 25 de juny, "Quarts de de nou" torna al 33

L'endemà de Sant Joan, "Quarts de Nou", el programa del món casteller, torna al 33.  Presentat per Elisabet Carnicé i Biel Duran, a més de l'actualitat castellera de cada setmana, el programa inclourà una conversa castellera protagonitzada per membres de diferents colles.

El resum del que hagi passat en l'última jornada castellera i l'avançament del que pot donar de si la pròxima, són els dos eixos fonamentals en què es basarà la conversa que, cada dijous, tindran castellers de diferents colles en aquesta nova etapa de "Quarts de nou". Aquesta conversa, purament castellera, és l'eix sobre el qual s'estructura la proposta del programa per a aquesta temporada. Conduïda per Biel Duran, inclourà diverses peces, com ara reportatges, anàlisi tècnica de castells, apunts històrics o reculls de titulars, a més dels reportatges sobre les dues principals diades del cap de setmana anterior i els preparatius de les actuacions de la jornada següent.

Tots aquests ingredients donaran peu a temes de debat, de manera que la situació de la temporada i els reptes de les diferents colles seran objecte d'anàlisi i reflexió per part dels seus protagonistes, els castellers.

Amb un to proper, informal i relaxat, Biel Duran buscarà la complicitat dels participants en la conversa, en un marc i un indret diferent cada setmana, fugint del tradicional format de tertúlia de plató.

Elisabet Carnicé plantejarà els principals temes de debat al començament del programa i conduirà cada setmana un reportatge d'actualitat que s'integrarà en la conversa castellera.

"3 rondes", l'informatiu casteller de Catalunya Informació

Aquest espai segueix l'actualitat del món casteller cada diumenge de 9 a 10 del vespre. Amb Josep Almirall i David Prats, "3 rondes" ja acumula 11 anys en antena. La nova temporada del programa va començar el 7 de juny i s'allargarà fins a l'últim cap de setmana de novembre. "3 rondes" segueix tota la temporada de castells i combina actualitat i anàlisi amb connexions arreu del territori.

El castells, un fenomen en eclosió
Amb 95 colles i més de 12.000 castellers actius, els castells han esdevingut una de les manifestacions populars més seguides arreu de Catalunya en els últims temps. La seva inclusió en la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco l'any 2010 ha contribuït a aquest creixement, traduït també en un major interès per part dels mitjans de comunicació, que s'han sumat a la difusió del que, sens dubte, és un dels trets distintius del país.

És en aquest context, que tant La Xarxa com TV3 han volgut potenciar les seves respectives apostes per la informació castellera, i han decidit sumar capacitats per a una millor cobertura de l'activitat generada per les colles.

tv3.cat

catradio.cat

tv3.cat/quartsdenou

@quartsdenou

 

Anar al contingut