Saura defensa la pujada de l'IRPF a les rendes més altes

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals nega que hi hagi hagut desacords de fons entre els socis de govern per aquesta mesura.

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, ha defensat la pujada de l'IRPF a les rendes superiors als 120.000 euros perquè significarà que "els sacrificis" per fer front a la crisi seran "més compartits". En declaracions al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, el conseller ha qualificat la mesura de "justa" i ha negat que hi hagi hagut desacords de fons entre els socis del govern per l'augment d'aquest impost, tot i admetre que inicialment el conseller d'Economia, Antoni Castells, no n'era partidari: "Si inicialment ell [Castells] va tenir una posició no entusiasta de la mesura, molt ràpidament ho va entendre. Sí que inicialment no tothom veia claríssim la necessitat d'apujar l'IRPF. Però crec que el debat que hem fet, ha estat un debat serè, molt ràpid, i molt ràpidament el propi conseller Castells va dir que sí i ho ha explicat. I el propi president Montilla ho ha dit públicament".

Saura també ha assegurat que amb la pujada de l'IRPF per les rendes més altes, Catalunya es converteix en la comunitat autònoma que reparteix més justament els efectes de la crisi: "De cada 200 persones a Catalunya, n'hi ha una que guanya aquests diners. Estem fent que, justament i des de l'1 de juny, els esforços que fan els pensionistes, els funcionaris... sigui compensat per una aplicació de la gent que té molts més diners. Això és més just a Catalunya -avui per avui- que a Extremadura, a Madrid, a València o a Galícia".

El titular d'Interior també ha defensat l'augment del tram autonòmic de l'IRPF per a les rendes altes, i ha assenyalat que "afectarà unes 20.000 persones" però que en canvi la mesura aportarà 75 milions, uns ingressos equivalents a 46.000 places bressol: "Vostè sap què costen les escoles bressol a l'any? 83 milions. Per tant, a Catalunya, l'increment de rendes més altes és el finançament de les 46.000 places d'escoles bressol. Crec que la xifra és important".

D'altra banda, el conseller Joan Saura ha dit que seria "un error" que el govern central aprovés per decret la reforma laboral, i ha assegurat que "abaratir l'acomiadament no solucionarà el problema de la crisi".
El conseller d'Interior i Relacions Institucionals també ha parlat d'una possible sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Joan Saura ha insistit a demanar a aquest òrgan judicial que no dicti sentència abans de les eleccions al Parlament per no interferir en la campanya.

Sobre l'ús del vel integral, Joan Saura ha afirmat que és un error voler-ho legislar: "En aquests moments, el burka a Catalunya no és cap problema. Jo encara no he vist ningú amb burka a Catalunya i Déu n'hi do el que em moc per Catalunya. Per tant, penso que col·locar el debat sobre ‘burka sí, burka no' al Senat és un error. Independentment, que la meva opinió és que pel carrer la gent ha d'anar amb la cara descoberta".

catradio.cat/mati







ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut