La Fira Mediterrània de Manresa, protagonista a TV3, el 33, Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat

La Fira Mediterrània de Manresa és el mercat estratègic de les propostes artístiques que utilitzen l'arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu. Aquest any celebra el 25è aniversari amb una programació que aplega 71 propostes, de les quals 51 són estrenes. Tindrà lloc des de demà dijous, 6 d'octubre, fins al diumenge dia 9 en diferents espais de la capital del Bages. TV3, el 33, Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat en són mitjans oficials i en faran un ampli seguiment, que inclou la cobertura als diferents espais informatius televisius i radiofònics; l'emissió en directe dels programes "Assaig general" i "Independents"; connexions a "El matí de Catalunya Ràdio", "La tarda de Catalunya Ràdio" i "El suplement"; i la difusió del documental "Arrel", divendres, al 33.

El documental "Arrel", al 33

Divendres, 7 d'octubre, a les 23.31, el 33 emetrà el documental "Arrel" tot coincidint amb els 25 anys de la Fira Mediterrània. "Arrel" explica per què els creadors contemporanis aposten, cada vegada més, per la utilització del patrimoni cultural com a font d'inspiració. També explora què els atrau de l'arrel i com es manifesta damunt dels escenaris. I, a la vegada, fa una radiografia de la creació avui a partir d'aquests materials. Un camí d'anada i tornada que permet que els creadors tradicionals intercanviïn experiències amb els contemporanis.

La Fira Mediterrània de Manresa és el gran motor que incentiva aquestes trobades i que es pot visualitzar a través del contingut de la producció. Alguns dels protagonistes en primera persona del documental són Maria Arnal, Manu Sabaté, Arnau Obiols, Tarta Relena, Pol Jiménez, Magí Serra i Jordi Lara.

"Arrel" és una producció de la Fira Mediterrània de Manresa, realitzada per Zeba Produccions i amb la direcció de Sergi Guix, Ester Plana i Quim Rutllant.

Catalunya Ràdio

Després que ahir dimarts el director de la Fira Mediterrània, Jordi Fosas, passés per "La tarda de Catalunya Ràdio", el programa que dirigeixen i presenten Òscar Fernández i Elisenda Carod demà dijous connectarà amb el periodista Quim Rutllan, que descriurà des de Manresa l'ambient en la primera jornada d'activitats, a més de fer un repàs de la programació.

Divendres, a "El matí de Catalunya Ràdio", Quim Rutllan farà una altra crònica des de la capital del Bages, fent balanç de les primeres actuacions i destacant les propostes més interessants del dia i del cap de setmana.

I dissabte, a partir de les 06.00, "El suplement" començarà amb una descripció minuciosa de l'oferta cultural del dia a la secció "Mans", amb Quim Rutllan, que ja va oferir un detallat aparador de la Fira Mediterrània en l'edició de la setmana passada. I, més tard, el mateix Quim Rutllan aportarà totes les novetats informatives i d'ambient de la Fira amb connexions des de Manresa, que també portarà a terme diumenge durant el programa dirigit i presentat de Roger Escapa.

Els serveis informatius de Catalunya Ràdio, així com els de TV3, també estaran molt pendents del que passi a Manresa, amb peces descriptives de les propostes artístiques més interessants.

Catalunya Música

Aquest dijous, 6 d'octubre, a les 18.00, el programa "Assaig general" de Catalunya Música, que presenten Marta Lanau i Albert Torrens, visitarà la Fira Mediterrània de Manresa per oferir un programa especial a la Casa Lluvià de la capital del Bages. Parlarà amb els protagonistes de les principals novetats i propostes musicals que presenta la Fira.

El programa comptarà amb Jordi Fosas, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa, i Arnau Tordera, director de l'espectacle "Transatlàntic", que protagonitzarà l'OMAC Juvenil. Marta Lanau i Albert Torrens també conversaran amb el músic Marçal Ramon, que és un dels impulsors d'aquesta formació musical. Ramon també parlarà de l'estrena absoluta de l'espectacle "Re-romanç", que ell mateix oferirà diumenge amb Heura Gaya, Ivó Jordà i Atzur. I Teresa Agustí, directora artística de l'Esbart Ciutat Comtal, introduirà l'espectacle "Solc" de dissabte 8 d'octubre, que proposa un diàleg entre la dansa i l'Obra del Cançoner Popular.

El programa també inclourà actuacions en directe del violoncel·lista Martín Meléndez, el cantant i multiinstrumentista Ermano Panta, i la jove cantant Lia Sampai i el guitarrista Adrià Pagès. Sampai i Pagès oferiran l'estrena absoluta del seu tercer treball discogràfic, titulat "Un delta fràgil", en un tastet del concert programat dissabte.

iCat

Divendres, a les 18.00, el programa "Independents" d'iCat serà un especial des de la Fira Mediterrània de Manresa, amb un destacat èmfasi a la celebració dels 25 anys i a la seva programació d'autèntic luxe. Josep Martín i David Talleda entrevistaran el director de la Fira i alguns dels artistes que hi actuen, com Fetus, Maria Coma i Mar Grimalt, la guanyadora del concurs Sons de la Mediterrània de l'any passat.

Abans, al matí, al programa despertador "Els experts", Quim Rutllan ja haurà traslladat als oients d'iCat les claus del programa de la Fira Mediterrània amb una connexió des de Manresa.

Un Quim Rutllan que diumenge, a les 09.00, presentarà una edició temàtica d'"iCatMans", titulada "La radical modernitat de la tradició". L'espai farà visibles les propostes més arriscades a partir dels materials d'arrel, que conviuen i fan perviure la tradició. A més, permetrà escoltar alguns dels projectes musicals que estaran sonant durant la 25a edició de la Fira Mediterrània de Manresa.

 

tv3.cat/33  
catradio.cat/latardacatradio
catradio.cat/mati
catradio.cat/el-suplement
catradio.cat/mans
catradio.cat/catalunya-musica
catradio.cat/assaig-general
catradio.cat/icat
catradio.cat/independents
catradio.cat/els-experts
catradio.cat/icatmans

Anar al contingut