La presidenta de 3Cat, Rosa Romà; Carles Porta i el director de TV3, Sigfrid Gras

Carles Porta: "'Tor' és una sèrie única i irrepetible per a una història única i irrepetible"

Una gran aposta de 3Cat en el gènere de la crònica negra, que ja va començar de la mà de Porta, ara fa 27 anys

Avui s'ha fet la preestrena del primer capítol de "Tor", una història de Carles Porta, que arribarà el 29 d'abril, a la plataforma 3Cat i TV3. La producció de 3Cat amb la col·laboració de Goroka, Ikiru Films i True Crime Factory explicarà, al llarg de vuit capítols, els tràgics fets que van acabar amb tres persones assassinades en aquest municipi del Pallars Sobirà.

El juliol de 1995 va ser assassinat Josep Montané, Sansa, propietari d'una de les muntanyes més grans del Pirineu. Era el tercer assassinat a Tor, un poble de tretze cases on els veïns porten cent anys barallant-se per demostrar qui viu més dies al poble. Per ser propietari de la muntanya, els estatuts de la societat de copropietaris diuen que s'ha de tenir foc encès tot l'any. Les enveges i l'odi entre els veïns han fet que el foc entrés a les ànimes de la gent.

 

La presentació que s'ha fet als Mooby Cinemes Balmes ha comptat amb la presència del director de TV3, Sigfrid Gras i la presidenta de 3Cat, Rosa Romà i membres del Consell de Govern.

"Estem davant d'una gran aposta de 3Cat en el gènere de la crònica negra, que ja vam començar de la mà de Porta, ara fa 27 anys i que no ha parat de donar-nos bons resultats, bones crítiques i molta audiència", ha dit el director de TV3, Sigfrid Gras.

Carles Porta va començar a investigar els crims l'any 97 pel programa "30 minuts", un dels més vistos de la història de TV3, i ara comparteix tot el què ha aconseguit esbrinar amb els espectadors. Després arribaria un llibre i un pòdcast a Catalunya Ràdio que ja porta més de dos milions de descarregues. I "Tor" no és "Crims" però extrapolant dades, aquesta altra sèrie de Carles Porta ha aconseguit en algun dels capítols superar quotes de pantalla del 30%.

"Això es una història periodística que va començar el 1997. Estem súper  orgullosos d'aquesta sèrie, que té nom i cognom, i és Carles Porta", ha remarcat el director de TV3. "Estem segurs que 'Tor' serà un dels grans èxits de la temporada. (Mirant a Porta) I esperem poder continuar treballant junts molts anys més."

La història de Tor és la història de cent anys de picabaralles, contraban, buscavides, cases cremades, jueus desapareguts i assassinats.

"La sèrie ho té tot, és una metàfora de la humanitat amb el que és bo i el que és dolent. Són 8 capítols, cadascun únic. La pressió de tot el que fem és molt alta i ‘Tor', en especial, és un repte molt gran. Serà una sèrie absolutament irrepetible. Penseu que tenim 190 hores de metratge, que s'han de convertir en aquestes 8 hores de la sèrie gràcies a tot el meu equip i fer que enganxi, que tingui el nivell de qualitat que s'espera. I sense la gent de Tor, sense els protagonistes, que són increïbles i impossibles d'inventar, tampoc no hi hauria història", ha explicat Carles Porta que s'ha emocionat al final del seu parlament, abans de la projecció.

Per fer-ne la sèrie, es comptava amb molt material d'arxiu, plans atmosfèrics del poble i més de cinquanta entrevistes. Hi havia molts elements visuals que servien per explicar part del relat, però no tot. Hi havia moments de la història que s'havia de recrear. Per això va sorgir la idea de construir una maqueta del poble de Tor, obra de Eduard Grau, amb les seves cases, camins, cotxes i amb figures dels personatges protagonistes de la història en les diferents èpoques del relat. La maqueta conduirà els espectadors a traves de 8 capítols i els donarà totes les dades d'aquesta apassionant història de "Tor".

"No és ‘Crims'. És ‘Tor'. Volem que sigui un segell propi", remarca Carles Porta. "La maqueta està entre la realitat i el conte. Els ninos de la maqueta són un personatge més de la historia. El foc també simbolitza el fet de narrar un conte (a la vora del foc). La banda sonora, amb veu de Roger Mas, ajuda molt, crea un clima increïble. És una suma d'elements petits que acaben tenint un paper gran. Amb tots aquests elements, hi ha una voluntat claríssima de fugir de "Crims", i crec que ho aconseguim. Ara, el narrador soc jo, clar; això no vull ni puc evitar-ho".

Anar al contingut