Jordi Pujol afirma que ara mateix no és possible l'encaix de Catalunya a Espanya

L'expresident de la Generalitat diu que el país està rebent un tracte "poc honest" i que el TC ofereix "un espectacle penós". Pujol també afirma: "Té tot el dret moral que hi hagi molta gent que a Catalunya es plantegi la independència".

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha afirmat al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, que en aquests moments no és possible l'encaix de Catalunya a Espanya. Segons Pujol, Catalunya ha de pensar què cal fer davant la situació que s'està creant arran de la no sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i davant d'una eventual retallada del text: "Ens caldrà fer alguna cosa, sí, i no una manifestació més. No vull dir que no s'hagi de fer una gran manifestació, que també potser, però evidentment com que alguna cosa s'ha esquerdat actualment en la relació entre Catalunya i Espanya, davant d'això, simplement fer una manifestació de ritual, no n'hi ha prou. El país ha de pensar què ha de fer davant la situació que s'està creant". Segons l'expresident de la Generalitat, "la gent ha de ser conscient que el tracte que està rebent Catalunya és molt negatiu, m'atreveixo a dir que poc honest".

Preguntat sobre una eventual sentència adversa del Constitucional sobre l'Estatut, l'expresident de la Generalitat ha dit que només s'ha d'acatar perquè és obligació per llei: "La sentència que surti, que ara ens expliquen constantment, doncs de si aquest i l'altre, i aquest recusa i l'altre recusa, i aquest canvia de posició perquè espera tenir amb això un benefici personal que algun dia, potser, podrà accedir a no sé quin càrrec, i tot això ha de comptar a l'hora de decidir quin ha de ser el futur de Catalunya... Per què ho hem de respectar, això? Una cosa és que ho acatem –perquè ho acatarem perquè les coses s'acaten per força–, però respectar-ho, no".

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, també ha afirmat que el Tribunal Constitucional no es respecta a si mateix, amb membres amb el mandat caducat, i amb situacions que ofereixen un espectacle penós: "La primera cosa que ha de fer una institució es respectar-se a ella mateixa, qui més s'ha de respectar és a ella mateixa, i el TC no es respecta a ell mateix. Tots els embolics, totes les combinacions, l'espectacle penós que dóna, la gent que ja no hi hauria de ser perquè ja li ha passat el temps –legalment li ha passat el temps. Aquest tribunal no es respecta."

Jordi Pujol ha dit també que entén que molts ciutadans de Catalunya es plantegin l'independentisme com una resposta davant la situació actual: "Té tot el dret moral que hi hagi molta gent que a Catalunya es plantegi la independència".

L'expresident de Catalunya ha encoratjat el país a treballar de valent, fent les coses bé, però sabent que "nosaltres estem exclosos del projecte global espanyol. I, per tant, nosaltres bàsicament ara ens hem de reforçar aquí a dintre". Aprofitant la diada, Jordi Pujol ha reclamat l'esperit de Sant Jordi que és "l'esperit de resistència, de no voler ser suprimits, esborrats del mapa, de resistència positiva, de convivència, de cultura, etc., i de fer les coses bé en tots els terrenys".

catradio.cat
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut