Paula Molés.
Paula Molés.
DISSABTE, A LES 15.05

El sacrifici animal segons el ritu 'halal', a "Un restaurant caníbal a Berlín"

Demà, 2 de febrer, a les 15.05, el programa "Un restaurant caníbal a Berlín", amb Paula Molés, analitzarà el ritu halal de sacrifici animal i debatrà sobre què ha de ser primer, la llibertat religiosa o el patiment animal.

Més de la meitat dels sacrificis de vedells i xais fets al complex alimentari Mercabarna el 2018 es van fer segons el ritu halal: el 54% de la vedella i el 64% del xai. Una part d'aquesta carn procedent del sacrifici pel mètode de degollament sense atordiment previ acaba en carnisseries convencionals, sense cap distintiu halal. Països com Suècia, Noruega, Dinamarca, Suïssa o Eslovènia prohibeixen el sacrifici animal sense atordiment, tal com exigeixen els ritus halal i caixer. Aquest 2019, en aquesta llista s'hi ha afegit també Bèlgica. El debat està ben obert: què ha de ser primer, la llibertat religiosa o el patiment animal?

Demà, 2 de febrer, "Un restaurant caníbal a Berlín", amb Paula Molés, ho debatrà convidant a taula Abderrahim Fahad, propietari de la carnisseria Al-Amir del barri d'Horta de Barcelona, que ven carn halal des del 2002 i en distribueix a més de 90 restaurants; Àgata Albero, responsable gastronòmica de Barcelona Halal Services, consultoria que assessora i forma les empreses i organitza esdeveniments relacionats amb el món halal; Javier Albarracín, professor d'Orient Mitjà a la UAB i de Mercats Emergents al CETT, campus internacional de formació i transferència de coneixement en turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la UB, i Antonio Velarde, cap del programa de Benestar Animal de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i membre del Panell sobre Salut i Benestar Animal de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària.

A més, Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parlarà dels tirabecs o pèsols fins i d'altres productes de temporada; el dissenyador Òscar Guayabero explicarà quins estris de cuina hi ha al mercat pensats per fer la vida més fàcil a les persones amb mobilitat reduïda; la secció "El crític gastronòmic", amb Philippe Regol, visitarà el restaurant de cuina catalana contemporània Hisop, de Barcelona; Òscar Gómez, col·laborador del suplement "Què fem?" de "La Vanguardia" i autor del blog Decuina.net, tastarà un producte de qualitat dubtosa i determinarà si és "Nyap o top?", i el músic Pau Donés explicarà quina és la seva magdalena de Proust particular. I, finalment, "La propina" la deixarà la cuinera Maria Nicolau, del restaurant Ferrer del Tall de Vilanova de Sau (Osona).

El programa "Un restaurant caníbal a Berlín" s'emet els dissabtes, de 15.05 a 16.00, a Catalunya Ràdio. 

catradio/restaurantcanibal

twitter/restaurantcanibal

instagram/restaurantcanibal

Anar al contingut