12-M: la jornada electoral, a 3Cat

Ampli desplegament informatiu a TV3, Catràdio, el 324.cat i la plataforma 3Cat per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig.

Aquest diumenge se celebren eleccions al Parlament de Catalunya. Totes les finestres d'emissió de 3Cat oferiran una programació especial al llarg de tota la jornada electoral per fer un ampli seguiment d'aquests comicis que han de marcar el rumb polític del país per als pròxims quatre anys. Aquestes eleccions desperten un ampli interès en la ciutadania, com demostren les dades d'audiències del debat electoral de 3Cat d'aquest dimarts: més d'1.091.000 espectadors van connectar amb la cobertura total dels serveis informatius, des de la prèvia i fins a l'anàlisi. El debat va registrar un 22,1% de quota i 893.000 espectadors d'audiència acumulada en l'emissió lineal i va ser el més vist en directe a la plataforma, amb 33.000 dispositius únics.

TV3 i 3/24

"E24: les votacions" (8.00-14.25)

La programació especial arrancarà a les 8.00 amb un informatiu conduït per Marta Carreras i Pere Bosch, amb Anna Barreda i Òscar Armengol. El programa es desplegarà per tot el territori per fer un ampli seguiment en directe des de primera hora i veure la constitució de les meses, l'obertura dels col·legis electorals, la recollida de les votacions i qualsevol incidència que hi pugui haver. Durant tot el matí es faran connexions itinerants pels col·legis electorals, entrevistes a plató i també hi haurà una taula d'analistes.

Cap a les 13.30, des del centre de dades instal·lat al Parlament, el programa seguirà en directe les dades de participació i en recollirà les primeres valoracions amb una taula d'experts.

Aquest programa especial està dirigit per Josep Maria Soro, amb la realització de Quico Concellón i la producció de Raquel Adrados.

"TN migdia" (14.30-15.35)

A partir de les 14.30, edició especial del "TN migdia", amb Ramon Pellicer i Cristina Riba. L'informatiu farà un ampli desplegament amb connexions en directe arreu del territori per veure les votacions dels candidats i conèixer les valoracions, les previsions, la participació i les qüestions més rellevants de la jornada.

"E24: avanç informatiu" (17.50-18.30)

A les 17.50 s'oferirà un espai d'avanç informatiu previ a la nit electoral, amb les dades de participació i totes les claus de la jornada, dirigit i presentat per Ramon Pellicer.

Programa especial eleccions (18.30-1.00)

A partir de les 18.30, començarà el programa especial eleccions, conduït per Toni Cruanyes, Ariadna Oltra, Raquel Sans i Xavi Coral des de dos escenaris diferents: els estudis de TV3 i el Parlament de Catalunya.

A les 20.00 es faran públics els resultats del tracking electoral de 3Cat, elaborat per Sigma-Dos durant tota la campanya, amb la primera projecció del guanyador de les eleccions. A partir de les 21.00, l'espai seguirà l'escrutini en directe, amb totes les dades, l'anàlisi dels especialistes i les connexions en directe.

Per analitzar-ho tot des de tots els angles, Ariadna Oltra i Toni Cruanyes comptaran amb analistes polítics. A la primera taula de debat hi participaran Jordi Pons, cap de Política de TV3; Núria Orriols, sotscap de Política del Diari ARA; Joan Serra Carné, cap de redacció de Nació Digital; Saiba Bayo, politòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona; Laura Aznar, sociòloga i periodista de Crític; i Júlia Regué, cap de Política d'"El Periódico". La segona taula comptarà amb Antoni Bassas, periodista; Txell Ortiz, sotscap de Política de TV3; Montserrat Nebrera, professora de Dret Constitucional de la UIC; Marc Guinjoan, professor de Ciència Política de la UOC; Maria Vila, advocada; i Joan Rodríguez Teruel, doctor en Ciència Política i professor de la Universitat de València.

Entre les novetats d'aquesta cobertura hi haurà l'ús de la realitat augmentada que permetrà estrenar un nou espai de grafisme virtual al saló de passos perduts del Parlament de Catalunya. Des d'aquest espai i des de l'hemicicle, Raquel Sans i Xavi Coral explicaran la nova composició de la cambra catalana, els possibles pactes i tots els resultats, municipi per municipi.

La realitat virtual també portarà els caps de llista de les candidatures que obtinguin representació a la nit electoral de TV3. Tots ells han gravat la seva rèplica digital i aquesta s'estrenarà a la nit electoral, en un nou escenari virtual que donarà a conèixer gràficament la presència de cada formació a la cambra catalana.

A més, com que es preveu que les aliances seran molt importants en el nou escenari postelectoral, el grafisme de 3Cat estrenarà un nou marcador de pactes que se suma a la tecnologia ja aplicada en anteriors eleccions.

Per tenir totes les reaccions amb la màxima rapidesa, hi haurà més de 60 punts de directe, a més dels senyals en streaming dels partits polítics. En total, més de 220 persones treballant per l'especial electoral.

L'especial de la nit electoral està dirigit per Xavi Rossinyol, amb la realització de Patrícia Artigas i la producció de Xavi Serra.

Catràdio i Catalunya Informació

Per la seva banda, Catràdio començarà la jornada electoral amb una edició especial d'"El suplement", conduït per Roger Escapa, que s'allargarà fins a les 14.00 i farà un seguiment exhaustiu de les primeres hores de la jornada electoral. Connectarà en directe amb diferents col·legis electorals, seguirà les votacions dels candidats i valorarà les primeres dades de participació.

A partir de les 14.00, El "Catalunya migdia cap de setmana", amb Neus Bonet i Maria Guixà, repassarà tot el que ha donat de si el matí electoral.

A partir de les 19.00, començarà l'especial eleccions conduït per Ricard Ustrell. El programa, que s'emetrà simultàniament per Catalunya Informació, comptarà, al llarg de tota l'emissió, amb analistes polítics. A la primera taula (de 19 a 22) hi participaran Vicent Sanchis, Montserrat Tura, Aida Martori, Ferran Espada i Pere Rusiñol; a la segona, a partir de les 22.00 i fins a la 1.00, hi haurà les aportacions de David Madí, Milagros Pérez Oliva, Enric Calpena, Gemma Calvet i Manuel Campo Vidal.

Tots els programes i espais informatius de la jornada comptaran amb la feina d'un ampli desplegament de professionals dels serveis informatius de Catràdio, amb presència a col·legis electorals i a les seus dels partits. 

324.cat i xarxes socials

Tot aquest desplegament informatiu anirà acompanyat en tot moment de la doble pantalla digital. El portal 324.cat també oferirà una cobertura informativa especial al llarg de tota la jornada electoral, tan a la pàgina web com a les xarxes socials (IG, FB i X), amb continguts exclusius que apostaran per la interactivitat. Al web s'hi podrà trobar el minut a minut del recompte, els resultats i les reaccions, gràfics, mapes i dades complementaries i l'explicació dels resultats dels 947 municipis del país, mitjançant un sistema basat en algoritmes que permetrà disposar en temps real de notícies automatitzades amb el resultat de cada municipi).

A més, els usuaris trobaran els resultats de l'escrutini actualitzats en tot moment al pactòmetre virtual, per anar jugant amb la composició de possibles pactes.
Anar al contingut