"El documental" estrena "Acorats. Crònica d'un fenomen"

Demà dissabte 17 de desembre, a les 22.55, "El documental" del 33 estrena "Acorats. Crònica d'un fenomen", un treball dirigit per Joan Martí Mir que analitza l'èxit d'"Acorar", un dels fenòmens teatrals dels últims anys a les Illes Balears i a Catalunya.

"Acorar" és un monòleg escrit i interpretat per Toni Gomila i dirigit per Rafael Duran. És una peça teatral de petit format, de només 50 minuts, modesta en escenografia, però que des de l'estrena, l'any 2011, ha captivat milers i milers d'espectadors, tant a les Illes Balears com a Catalunya i al País Valencià. El documental n'analitza l'èxit a través del testimoni de l'autor i actor, Toni Gomila; del seu director, Rafel Duran; de l'equip que va participar en el muntatge, i d'una trentena d'entrevistats, entre els quals hi ha Oriol Broggi, Joan Lluís Bozzo, Hermann Bonnín, Sílvia Munt o Màrius Serra.

Sinopsi

El terme "acorar" vol dir "matar una bèstia, traspassar-li el cor". Toni Gomila proposa i posa damunt l'escenari un dia de matances, que recrea al detall. En té prou amb la interpretació i les paraules perquè l'espectador observi, com en un quadre imaginari, una jornada de matances. Fins i tot, que en capti les olors. "Acorar" parla de la gent que fa matances i encara en fa i també de la que no n'ha fet mai, tothom s'hi pot veure reflectit. Sobre l'escenari circulen una gamma extensa de personatges, però sempre un sol actor. Per boca d'aquests personatges Gomila parla d'ahir, però també d'avui i de la incertesa del demà. En qualsevol cas, "Acorar" no és només la recreació d'un gest popular i ancestral com la matança del porc. Aquest dia és el fil argumental, l'excusa perfecta per parlar i reflexionar sobre la identitat d'un poble, Mallorca.

A través dels testimonis del públic, de l'entorn familiar de Toni Gomila i d'una trentena d'entrevistats entre els quals hi ha Oriol Broggi, Joan Lluís Bozzo, Hermann Bonnín, Rafel Duran, Javier Matesanz, Joan Pons, Màrius Serra, entre d'altres, el documental convida l'espectador a fer un viatge per l'origen, les motivacions, les influències i les claus de l'èxit d'un text que està cridat a esdevenir un clàssic.

El documental també repassa les claus de l'espectacle amb l'equip que va participar en el muntatge: Rafel Lladó, Antònia Jaume, Rafel Duran i el mateix Gomila. També reviu el moment en què Gomila va començar a escriure l'obra. Sabrem que la va engendrar a l'Argentina mentre assajava l'espectacle "Tot", de Rafael Spregelburd, amb la companyia gironina Mentidera Teatre.

En definitiva, el documental és una desconstrucció de l'obra des d'un punt de vista literari, teatral i gairebé antropològic, alhora que una reflexió i reivindicació d'un dels fragments més coneguts del text:

"Ses paraules diuen qui som, com vivim, què valoram i què menyspream. Expliquen es nostro món i sa nostra esquizofrènia; mos expliquen, a noltros. I si canviam de paraules canviam de món. I el món, per bé o per mal, sempre canvia, i es forts guanyen. I si amb una debilitat covarda descuidam es mots…quan moren es mots moren es conceptes. I llavors sa vida seguirà, silvestre i anònima, o morirà, com moren es pobles si moren ses paraules: És sa paraula s'ànima d'un poble".

"Acorats. Crònica d'un fenomen" es va estrenar el 8 de gener del 2016, a l'Auditòrium Sa Màniga de Cala Millor de Mallorca, i va competir a l'octubre a l'última edició de Som Cinema, Mostra de Cinema i Audiovisual Català en la secció de documentals. D'altra banda, el text de l'obra de teatre "Acorar" s'ha traduït a l'italià, el portuguès i el castellà. Al juny es va estrenar a Barcelona, a La Seca Espai Brossa i al setembre ho feia per primera vegada en castellà, a la Fira internacional de teatre i dansa d'Osca.

 

Festivals

Som Cinema, Mostra de Cinema i Audiovisual Català, 2016


Fitxa tècnica

Direcció, guió, fotografia i muntatge: Joan Martí Mir

Càmeres: Joan Vidal, Riki Peitx, Albert Capó, Marc Capó i Alejandro Morales

Grafisme i postproducció d'imatge: George Peake

Postproducció d'àudio: Lucía Millán

Música original: Universal Publishing Production Music

Any: 2016

Durada: 59'

Una producció de Trompicar Films finançada a través de Verkami amb la col·laboració de Produccions de Ferro.

 

Joan Martí, director

(Ferreries, 1975) llicenciat en Filologia Hispànica (UdL) i en Comunicació Audiovisual. És periodista i ha treballat en premsa escrita, ràdio i televisió. Actualment és redactor i presentador d'Esports a IB3 i director i presentador del programa "Feim Kilòmetres", a IB3 Ràdio. Autor de la sèrie documental "La força d'un sentiment". "Acorats, crònica d'un fenomen" es pot considerar la seva "opera prima" com a director i guionista.

facebook.com/acorarelfenomen/

twitter.com/acorardoc

 

tv3.cat/el-documental

twitter.com/eldocumental33

@eldocumental33

Anar al contingut