Mercè Folch realitza i dirigeix el programa "Solidaris" de Catalunya Ràdio
DISSABTE

El Dia Internacional del Poble Gitano, a Catalunya Ràdio

Aquest dissabte, 8 d'abril, Catalunya Ràdio dedicarà continguts al Dia Internacional del Poble Gitano, que se celebra cada any en record del Primer Congrés Mundial Romaní, que va tenir lloc el 8 d'abril del 1971 a Londres. A les 22.05, el programa "Solidaris", realitzat i dirigit per Mercè Folch, reflexionarà sobre per què encara continua l'estigma sobre aquesta comunitat. Abans, al matí, "El suplement" també se'n farà ressò amb una entrevista a Susana Martínez Heredia, tresorera de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya. I els espais informatius de l'emissora seguiran l'actualitat relacionada amb la commemoració. A més, dissabte a les 13.00, Catalunya Música oferirà el concert "L'esperit Gitano" que el Tcha Limberger Trio va oferir el 12 d'agost del 2022 al Reial Monestir de Santes Creus, en el marc del Festival Jordi Savall

"Solidaris", el programa social i de drets humans de Catalunya Ràdio, posarà el focus aquest dissabte, Dia Internacional del Poble Gitano, en les raons per les quals encara es segueix estigmatitzant una comunitat tan rica com ho és la gitana. Comptarà amb la participació de Jellen Amador, gitana, activista contra el racisme, llicenciada en dret i doctorada en sociologia. Actualment, treballa a l'Oficina d'Igualtat de tracte i no discriminació de la Generalitat. També hi haurà una entrevista a Sílvia Agüero, gitana, escriptora, divulgadora i que ara puja a l'escenari del Teatro del Barrio de Madrid amb el monòleg "No soy tu gitana". 

Així mateix, s'emetrà el reportatge realitzat a l'escola Les Deveses, del municipi de Salt, amb Ángel Fernández, educador social gitano, i dues mares gitanes del centre, Lídia Giménez i Noemí Torres, que han preparat una obra de teatre sobre la cultura gitana per a l'alumnat de l'escola. 

Pel que fa a "El suplement", també es farà ressò de la commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano a partir d'una conversa de Roger Escapa, director i presentador del programa, amb Susana Martínez Heredia, tresorera de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya.. 

D'altra banda, els serveis informatius de Catalunya Ràdio també seguiran l'actualitat relacionada amb la commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano.  

"L'esperit Gitano", a Catalunya Música  

Dissabte, a les 13.00, dins del programa "Ukelele concert", i tot coincidint amb el Dia Internacional del Poble Gitano, Catalunya Música recuperarà el concert que el Tcha Limberger Trio va oferir el 12 d'agost de 2022 al Reial Monestir de Santes Creus, en el marc del Festival Jordi Savall. En aquesta actuació, sota el títol "L'esperit gitano", el trio format per Tcha Limberger, al violí; Vilmos Csikós, al contrabaix; i Benjamin Clement, a la guitarra, va oferir un repertori basat en peces tradicionals "manouche".  

Rumba Coumo, a "Tenim paraula" 

I des de dilluns està disponible a l'app i al web de Catalunya Ràdio el capítol "Tarannà" del podcast "Tenim Paraula", on Roger de Gràcia visita Millars, al Rosselló, per conèixer de prop el grup de rumba catalana Rumba Coumo. Forma part de la comunitat gitana de la Catalunya Nord i viu i canta en català.    

 

 

Anar al contingut