"Un passeig pel Museu Picasso"
"Un passeig pel Museu Picasso"

El cinquantenari de la mort de Pablo Picasso, al 33 i Catalunya Ràdio

Aquest dissabte, 8 d'abril, el 33 oferirà una programació monogràfica sobre el cinquantenari de la mort de Pablo Picasso. A les 21.55 emetrà el capítol d'"Un passeig pels museus" dedicat al Museu Picasso de Barcelona; i, tot seguit, a les 00.35, difondrà el documental "On tot va començar… Picasso i Barcelona", que ressegueix els anys de joventut del pintor malagueny i la seva vinculació amb la capital catalana.

A Catalunya Ràdio, divendres, 7 d'abril, a les 11.00, "El matí de Catalunya Ràdio" debatrà sobre Pablo Picasso Pablo amb Emmanuel Guigon, actual director del Museu Picasso de Barcelona; i Helena Sotoca, creadora del compte d'Instagram Femme Sapiens. I l'endemà dissabte, a les 10.30, "El suplement" tindrà la perspectiva de dues persones que coneixen molt bé la seva obra, però per objectius diametralment oposats: l'experta i conservadora Malén Gual i el falsificador Oswald Aulestia.

"Un passeig pels museus" és una sèrie de programes de format slow TV, produïda al 100% per TV3 i emesa l'any passat pel 33, en què els espectadors poden conèixer, com si anessin a peu, els racons i les obres que s'exposen en cinc dels museus més emblemàtics del país. En el capítol dedicat al Museu Picasso de Barcelona, que es reemetrà amb motiu del cinquantenari de la mort de Pablo Picasso, la càmera ressegueix, en un llarg pla seqüència d'una hora, totes les obres que s'hi exposen, aturant-se en les més emblemàtiques, per conèixer-les una mica més a fons.  

L'actuació del duo Madame Gaüc afegeix moviment a la visita, amb la seva dansa acrobàtica i la música de Jean Sibelius. A més, l'alumna de piano l'ESMUC Souhaila M'Barek interpreta la Gnossienne núm.1 d'Erik Satie davant del quadre "Ciència i Caritat". Tres exalumnes del conservatori del Liceu interpreten el tema "Vocalise for Fatma", del compositor Martí Brugué, davant del quadre anomenat "Dona amb mantellina" o "Fatma". I, finalment, diversos alumnes de l'escola Músique Dansa ballen una coreografia de Kanga Valls sobre el tema "Florence and the Machine", de Dog days are over, a la sala de les Menines.  

"Un passeig pel museu Picasso", és una producció fruit de l'acord de col·laboració entre la CCMA i la Fundació Museu Picasso de Barcelona, que té com a objectiu la promoció i difusió de les activitats del museu. 

Tot seguit, el 33 oferirà el documental "On tot va començar… Picasso i Barcelona" (2011). Una producció d'RBA Contenidos Audiovisuales en coproducció amb Televisió de Catalunya, TVE, el Museu Picasso de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i l'ICUB, i amb la col·laboració de l'ICIC

"Allà és on tot va començar…, on vaig entendre fins on podia arribar". Així parlava Picasso de Barcelona, la ciutat on es va formar. El documental aclareix què volia dir exactament, tot resseguint els seus anys de joventut, quan hi va descobrir la modernitat, es va obrir al món, va atresorar uns coneixements, va teixir unes amistats per a tota la vida i en va pintar els paisatges físics i humans com no va fer amb cap ciutat més. 

El documental també dona les claus per entendre que el militant comunista més famós donés més de mil obres a una ciutat manada per un alcalde franquista. I és que la relació entre el pintor i la ciutat va ser sòlida, profunda i fructífera, a escala humana i també artística. 

La figura de Pablo Picasso, a Catalunya Ràdio  

A "El matí de Catalunya Ràdio" de divendres, a partir de les 11.00, Albert Segura aprofundirà sobre la figura de Pablo Picasso en el cinquantenari de la seva mort, tot conversant amb Emmanuel Guigon, museòleg, doctor historia de l'art i actual director del Museu Picasso de Barcelona; i Helena Sotoca, creadora de Femme Sapiens, un compte d'Instagram que recorre la Història de l'Art amb humor i perspectiva de gènere, i autora del llibre "Ni Musas Ni Sumisas". 

I dissabte, el dia en què es complirà el mig segle de la desaparició de Pablo Picasso, "El Suplement" en parlarà tot copsant dos punts de vista radicalment diferents sobre la seva obra. Des de la Fundació Palau i Fabre de Caldes d'Estrac, al Maresme, el director i presentador del programa, Roger Escapa, conversarà amb l'experta i conservadora Malén Gual, que ha estudiat Picasso, i amb el falsificador Oswald Aulestia, que també l'ha estudiat però per copiar-lo i falsificar-lo. 

 

Anar al contingut