Dimarts 27 de desembre doble sessió de "Sense ficció" amb "El viatge de la Jane" i "Perseguint el gel"

El dimarts 27 de desembre, a les 21.55, "Sense ficció" reemet "El viatge de la Jane", una producció de Neis Film CC Medien Sphinx Media dirigida per Lorenz Knauer. La història de Jane Goodall, la dona més fascinant del nostre temps, que va rebre el Premi Internacional Catalunya 2015. I després de "El viatge de la Jane", "Sense ficció" reemet "Perseguint el gel", un documental de Jeff Orlowski, guanyador de l'Emmy 2014 al millor programa de natura en categoria Documental. El film fa un seguiment del treball del fotògraf nord-americà James Balog per demostrar que les glaceres estan reculant a un ritme sense precedents en els últims anys.

"El viatge de la Jane"

Fa més de vint-i-cinc anys, la Dra. Jane Goodall, una prestigiosa primatòloga i naturalista, va renunciar a la seva carrera científica per dedicar el seu temps i les seves energies a una missió: salvar el nostre planeta. Mentre aquesta carismàtica dona ens mostra la seva vida, la podem veure a l'Àfrica amb els seus estimats ximpanzés.

El documental també la segueix en els seus viatges al voltant del món, dedicats a divulgar un missatge d'esperança per a les generacions futures: des de fa més de vint anys, viatja 300 dies a l'any fent conferències, escrivint llibres i fent actes amb la seva organització per a joves Roots & Shoots, amb presència en més de 120 països.

Des de la seva ciutat, Bournemouth (comtat de Dorset, Anglaterra), viatgem amb ella al Parc Nacional de Gombe, a la vora del llac Tanganica (Tanzània), la seva segona llar. Aquí és on fa més de mig segle va començar les seves revolucionàries investigacions i on ella torna cada any per tenir la companyia dels ximpanzés que l'han fet mundialment famosa. L'acompanyem en el seu viatge a través de diversos continents per conèixer el seu apassionant passat.

"El viatge de la Jane" és un retrat de l'ésser humà que hi ha darrere del personatge i inclou tributs i comentaris de persones molt properes a ella, així com material privat enregistrat en 8mm en els seus anys a Gombe. És la història d'una dona excepcional, una de les més fascinants del nostre temps.

Amb un ritme pausat i una càmera que passa gairebé desapercebuda, aquest documental ens mostra la carismàtica i expressiva Jane Goodall com mai no l'havíem vist abans. Les converses íntimes de Goodall es barregen amb un fantàstic material fílmic d'ella amb els seus ximpanzés i amb els testimonis dels seus fills, dels seus col·legues i, fins i tot, d'algunes estrelles de Hollywood. És la pel·lícula definitiva sobre l'apassionada conservacionista.

 

"Perseguint el gel"

A la primavera del 2005, el fotògraf naturalista James Balog se'n va a l'Àrtic per un projecte de National Geographic: obtenir les imatges que expliquin la història del canvi climàtic a la Terra. Però, tot i la base científica, Balog sempre ha estat un escèptic sobre aquesta qüestió. Aquest primer viatge al nord li farà obrir els ulls i li provocarà un repte personal: instal·lar 25 càmeres, que facin una foto cada hora durant 3 anys, amb la finalitat d'explicar, d'una manera espectacular, com el canvi climàtic està afectant algunes de les geleres més antigues del planeta.

"Perseguint el gel" és la història de la missió d'un home per canviar el rumb de la història mitjançant la recopilació d'evidències innegables que el nostre planeta està canviant. Pocs mesos després d'un primer viatge a Islàndia, Balog concebrà l'expedició més audaç de la seva vida: l'Extreme Ice Survey. Amb el suport d'una banda de joves aventurers, Balog comença a repartir una sèrie de càmeres fotogràfiques arreu de l'Àrtic per, mitjançant la tècnica del "time lapse", capturar un registre regular dels canvis de les glaceres durant uns quants anys.

A mesura que el debat agafa força i, fins i tot, polaritza societats com la nord-americana, i la intensitat dels desastres naturals és cada cop més elevada, Balog es troba al límit de les seves forces. Lluitant contra la tecnologia - no provada en condicions sota zero –Balog necessitarà anys per veure els fruits del seu treball. Finalment, els seus vídeos espectaculars comprimiran anys en qüestió de segons, i mostraran en moviment antigues geleres que estan desapareixent a un ritme extremadament veloç.

En definitiva, aquest documental és el retrat d'un home, d'un fotògraf, que vol donar l'evidència, i també l'esperança, que vivim en un planeta sobrealimentat de diòxid de carboni.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

 

Anar al contingut