Artur Mas afirma que no donarà cap xec en blanc a Zapatero amb el decret de reforma laboral

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el president de CiU ha qualificat de "bestiesa" que el Tribunal Constitucional vulgui votar l'Estatut article per article.

El president de CiU, Artur Mas, no ha avançat quina serà la posició de la federació sobre el decret de reforma laboral que l'executiu espanyol està preparant pel 16 de juny. En declaracions al programa El matí de Catalunya Ràdio, Mas ha contestat a la pregunta de si li donaran suport dient que "depèn de com l'enfoquin", però ha deixat clar que no donaran cap xec en blanc: "Al senyor Zapatero i al govern espanyol, i ho hem demostrat moltes vegades, de xecs en blanc nosaltres no els en donarem ni un. Però ni un, vol dir ni un. Ni amb la reforma laboral, ni amb les mesures d'ajustament, ni amb les antidèficit. No els en donarem ni un, de xec en blanc." Mas també ha afirmat que la federació no té una posició "amiga i propera" amb aquest govern, que ha dit que "és manifestament incompetent en moltíssimes coses". El president de CiU també ha vaticinat que hi haurà noves contradiccions entre el que els socialistes han estat dient i el que ara presentaran en la reforma laboral: "Tot allò que havien dit que no farien, ara probablement ho plantejaran." Mas ha recordat que fa uns quatre mesos, el president Montilla va criticar "durament" CiU per haver proposat l'abaratiment de l'acomiadament i creu que el PSOE probablement plantejarà aquesta mesura en els pròxims dies.

Estatut


D'altra banda, Artur Mas ha qualificat de fugida endavant la intenció del Tribunal Constitucional de votar l'Estatut article per article: "S'ha d'intentar qualsevol cosa per evitar que tota aquesta gent del Tribunal Constitucional acabi fent una bestiesa. I el que pretenen fer és una bestiesa perquè això de votar article per article d'una cosa que té una unitat de criteri com és l'Estatut, i que és una llei. [...]. Això crec que és un intent desesperat del Tribunal Constitucional de treure's aquest tema de sobre en un moment en què els mateixos membres del TC saben que des de Catalunya s'està fent una ofensiva per canviar la manera de funcionar d'aquest TC."

Cas Palau

Artur Mas considera que al tripartit li ha sortit el tret per la culata en l'intent de desprestigiar CiU amb la comissió d'investigació del cas Palau i ha fet aquest símil: "El tripartit es va organitzar per anar de cacera i va agafar l'escopeta amb l'inestimable ajut del PP. I van sortir de cacera contra la llebre que anava per davant. I aquesta llebre som nosaltres, que anem per davant, segons diuen les enquestes. I ara resulta que aquesta escopeta devia esta una mica mal carregada i a més d'apuntar la llebre quan disparen la perdigonada resulta que una part els va contra ells, que és el que està passant amb tot aquest tema de l'hotel i les implicacions del Departament d'Economia i, per tant, del govern de la Generalitat, i les implicacions de l'Ajuntament de Barcelona." Mas ha insistit a demanar que la comissió d'investigació sobre les irregularitats en la gestió del Palau ho investigui tot, l'assumpte de l'hotel però també el cas Pretòria, que ha dit "ja s'ha cobrat dues víctimes d'alcaldes socialistes".

Referèndum d'autodeterminació a Catalunya


Sobre les gestions engegades al Parlament perquè es puguin recollir firmes per convocar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, Artur Mas ha demanat que no s'enganyi la ciutadania: "Crec que tenim l'obligació d'explicar les coses tal com són per no convertir això en una nova entabanada." En aquest sentit, Mas ha remarcat que la llei de consultes obliga a tenir l'autorització del govern espanyol: "Algú pensa que realment un president del govern espanyol en aquest moment autoritzarà una consulta d'aquestes característiques a Catalunya? Per tant, hem d'explicar el final del camí perquè si no la gent de bona fe, en un tema tan important com és l'autodeterminació de Catalunya, amb el qual no s'hi pot jugar barroerament com fan alguns partits en algun moment per entabanar determinada gent en un moment en què necessiten recuperar vots, doncs hem d'explicar quin és el final del camí. [...].Tots sabem com acabarà això." Mas creu que aquesta qüestió no es pot convertir en un tema "d'una petita tàctica electoral que alguns faran en aquests propers mesos, però que no portarà enlloc des d'aquest punt de vista".

catradio.cat/mati
Anar al contingut