El secretari d'Hisenda, Carlos Ocaña, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
El secretari d'Hisenda, Carlos Ocaña, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Madrid

El govern espanyol plantejarà un nou impost per a les rendes altes

El govern espanyol es planteja crear un nou impost per a les rendes més altes, que es podria incloure als pressupostos generals de l'Estat per a l'any que ve. Ho ha revelat el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, que s'ha limitat a dir que serà un impost diferent del de Patrimoni, que es va suprimir. Ocaña també ha indicat que l'Estat ha registrat un dèficit de 18.818 milions d'euros fins al maig, l'1,79% del PIB, davant del saldo negatiu de 19.949 milions registrat en el mateix període del 2009. Això significa una reducció del dèficit del 5,7%. Una altra dada que s'ha fet pública és que el nombre d'afiliats estrangers a la Seguretat Social ha baixat a Catalunya un 2% respecte a l'any passat.

Actualitzat
Les dades del dèficit de l'Estat que ha avançat el secretari d'Hisenda, Carlos Ocaña, són el resultat d'uns pagaments que s'han situat en 70.506 milions d'euros (un 9% més que en el mateix període del 2009) i uns ingressos de 51.688 milions (el 15,6% més).

La reducció del dèficit s'ha produït per un increment dels ingressos impositius, gràcies sobretot a la recaptació de l'IVA, que ha crescut el 22% fins al maig. També s'ha registrat un augment dels ingressos per importacions i es mostra un comportament millor de les vendes internes.

Un impost nou 

Ocaña ha admès que el govern espanyol estudia la creació d'un impost nou per gravar les rendes més altes. No ha precisat a partir de quines rendes s'aplicarà ni com serà, però ha deixat entreveure que serà diferent del desaparegut impost sobre el patrimoni. Segons ell, aquest impost, que no s'aplica des del desembre del 2008, tenia algunes "distorsions".

El secretari d'Estat també ha destacat que qualsevol ajustament del dèficit per la via dels impostos serà "complementari" i menor", en comparació amb les retallades de despesa. Ocaña ha afegit que està "absolutament en contra" d'una amnistia fiscal. 

El governador renya les comunitats

D'altra banda, el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, ha considerat "vital" que les comunitats autònomes s'impliquin per reduir el dèficit públic i diu que algunes de les mesures dels governs autonòmics estan molt lluny d'aquesta reducció.

Durant la compareixença davant la Comissió d'Economia i Hisenda del Congrés, el governador del Banc d'Espanya ha insistit en la necessitat d'avançar una part important de l'esforç per aconseguir que el 2013 el dèficit quedi en el 3%.

Menys afiliats estrangers

El nombre d'afiliats estrangers a la Seguretat Social ha baixat a Catalunya el 2% respecte a l'any passat. En total, aquest mes de maig constaven inscrits a la Seguretat Social poc més de 417.000 estrangers. A tot l'estat espanyol hi ha 1.800.000 afiliats, xifra que suposa una reducció de l'1,80% respecte al mes de maig de l'any passat.

A Catalunya hi viuen el 22% dels nouvinguts del total d'afiliats a l'estat espanyol. Per nacionalitats i per aquest ordre, a Catalunya s'han inscrit a la Seguretat Social sobretot ciutadans procedents del Marroc, l'Equador i Romania.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut