Barcelona

El govern demana a Solbes que reformuli la proposta de finançament si vol arribar a un acord amb Catalunya

El govern català ja té enllestit el document amb les al·legacions a la proposta de model de finançament del govern central. La part catalana de la comissió mixta ha ultimat els detalls d'un text que rebat amb contundència les principals insuficiències de la proposta de Solbes. A part de les objeccions, el document també fixa les condicions que s'haurien de complir per poder assumir el model que planteja Madrid. En cas contrari, el govern català reitera que no firmarà l'acord. Mentrestant, continua l'estira-i-arronsa entre govern i oposició, sobretot per la data del ple extraordinari sobre el finançament.

Actualitzat
El govern de la Generalitat ha enviat al ministre d'Economia, Pedro Solbes, un document en el qual fixa les seves pròpies condicions per poder acceptar el nou model de finançament i insta el govern espanyol a "reformular" la seva última proposta per donar compliment al que estableix l'Estatut.

El secretari general del Departament d'Economia de la Generalitat, el socialista Martí Carnicer; el secretari d'Indústria i Empresa, el republicà Antoni Soy, i el secretari general d'Interior, l'ecosocialista Joan Boada, han presentat el document, després de reunir-se la part catalana de la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals.

L'informe de la Generalitat planteja una llista de punts en els quals detecta "avenços" en la proposta del passat 30 de desembre de Solbes respecte a la que va oferir al juliol, però enumera també les seves "insuficiències" en referència al que estableix l'Estatut i alerta que, "en el seu estadi actual", el text del govern espanyol "no permetria arribar a un acord" amb l'executiu català.

CiU ofereix recompondre la unitat catalana

Convergència i Unió ha insistit a demanar al tripartit que no esmeni la proposta, sinó que torni enrere i negociï sobre la base de l'Estatut. Si fa això, CiU oferirà a PSC, ERC i ICV-EUiA recompondre des del Parlament la unitat catalana en la negociació del finançament votant una resolució de rebuig a la proposta del ministre d'Economia, Pedro Solbes.

Aquesta serà una de les resolucions que plantejarà CiU en el ple específic sobre finançament que celebrarà pròximament la cambra catalana, la data del qual haurà de determinar dimarts que ve la Junta de Portaveus del Parlament. Aquest matí s'ha reunit la mesa del Parlament per tramitar la petició de ple monogràfic de CiU, partidària de celebrar-lo abans del primer ple ordinari després de les vacances de Nadal, fixat pel 21 de gener.

Els nacionalistes es van reunir amb el conseller Castells i van certificar la ruptura de la unitat catalana pel finançament. La trobada entre Castells i el portaveu de CiU, Francesc Homs, va acabar amb la decepció del portaveu. Primer, perquè Castells va comunicar-li que CiU no s'incorporarà a la negociació del finançament. I segon, perquè, a diferència de la Generalitat, Convergència rebutja, de dalt a baix, el document de Solbes.


ERC i ICV, satisfets

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha assegurat que el partit està "raonablement satisfet" amb el document d'observacions a la proposta de finançament del govern redactat per la part catalana de la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals, perquè inclou la "major part" de les observacions fetes pels republicans.

Per la seva banda, Joan Saura ha dit que el govern rebutja que no es parli de xifres i ha advertit d'una crisi política si es tanca el finançament sense el suport de Catalunya. Saura assegura també que Convergència i Unió manté una posició demagògica. El conseller de Relacions Institucionals sosté que CiU adopta postures maximalistes per purs interessos electoralistes.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut