Madrid

El PSOE i CiU pacten al Congrés l'estudi del transvasament del Roine

El Congrés dels Diputats estudiarà la viabilitat del transvasament del Roine. Ho farà a instàncies d'un acord entre el PSOE i CiU, el primer aquesta legislatura, que el ple de la cambra ha aprovat aquesta tarda. La iniciativa estableix que el govern haurà de redactar, en el termini de nou mesos, un informe que detalli el cost i impacte de l'operació. CiU ha defensat el transvasament del Roine com a solució "estructural" a la sequera, mentre que el PSOE ha destacat que es "formalitza" el compromís que José Luis Rodríguez Zapatero va expressar en el debat d'investidura. El PSOE també ha negat que hi hagi malestar entre els diputats del PSC per aquest acord.

Actualitzat

L'endemà que el portaveu socialista al Congrés, José Antonio Alonso, va afirmar que el PSOE buscaria fórmules de col·laboració amb CiU, la federació nacionalista i els socialistes han anunciat l'acord per estudiar el transvasament d'aigua del Roine a Catalunya. A banda del suport del PSOE i CiU, el text ha tingut el vot favorable del PP, el PNB i Coalició Canària. En canvi, ERC i ICV hi han votat en contra i han destacat que la moció no està en sintonia amb la política de la Generalitat en matèria d'aigua.

El portaveu adjunt de CiU, Pere Macias, ha destacat que la notícia és "bona, no només per a Catalunya, sinó també per a aquells que creuen que la resposta al problema de l'aigua no és només mirar al cel". Tot i aprovar l'informe i valorar l'entesa amb CiU, la socialista Soraya Rodríguez ha remarcat que el transvasament "no és una opció prioritària".

El portaveu republicà al Congrés, Joan Ridao, s'ha pronunciat contra el "model transvasista" i una iniciativa "cara i que només es podria posar en pràctica el 2020". D'altra banda, l'ecosocialista Joan Herrera ha considerat "vergonyós" l'acord, perquè el transvasament del Roine "no té sentit". ICV-EUiA creu que l'acord és una contraprestació del PSOE a CiU per haver-los salvat de la moció contra l'exdirector de l'Oficina Econòmica de La Moncloa, David Taguas, ara fa unes setmanes.

La Generalitat ha rebutjat fins ara l'opció del Roine amb l'argument que és cara i costaria molt temps aplicar-la. De fet, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha insistit avui mateix que la Generalitat no analitzarà ni estudiarà "cap alternativa transvasista" per combatre la sequera, tot i l'acord CiU-PSOE.

Anar al contingut