Madrid

Zapatero es compromet a publicar les balances fiscals abans de dos mesos

El candidat a president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha compromès a publicar "per primera vegada en aquest país" les balances fiscals abans de dos mesos. Ho ha dit en resposta al portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que en la seva intervenció en el debat d'investidura ha instat el govern central a publicar les balances fiscals. El portaveu de CiU ha demanat també a Zapatero que iniciï "gestions diplomàtiques" amb el govern francès per dur a terme el transvasament del riu Roine.

Actualitzat

Rodríguez Zapatero ha volgut deixar clar que si el Congrés dels Diputats li atorga la seva confiança, en menys de dos mesos el govern central publicarà aquestes balances, una reivindicació dels nacionalistes catalans des de fa anys. Zapatero ha recordat que el vicepresident econòmic de l'executiu, Pedro Solbes, ja en va anunciar la publicació, però Zapatero ha estat més precís i hi ha posat data.

Duran i Lleida, en el seu torn de paraula, l'havia instat que "a curt, curtíssim termini", publiqui les balances "de manera oficial", amb la qual cosa es guanyarà en "transparència i criteris per a un exercici més just de l'acció política". Duran ha insistit que la seva demanda no pretén la "confrontació política" amb altres comunitats autònomes, sinó "aportar transparència i posar fi a l'opacitat i la demagògia fàcil". En aquest objectiu de "transparència" hi ha estat d'acord Rodríguez Zapatero. Fet que ha portat al portaveu dels nacionalistes catalans ha mostrar-se convençut que Zapatero complirà la seva promesa, qualificant de "positiu" aquest compromís.

Zapatero també ha donat resposta a una altra demanda de CiU: la d'emprendre com més aviat millor la reforma del finançament autonòmic, i ha dit que el Ministeri d'Economia "començarà a dialogar de manera ràpida". Això no obstant, ha reconegut que la negociació serà "àrdua, llarga i difícil", però ha insistit que "hi haurà reforma", tal com preveu el nou Estatut de Catalunya. Respecte a aquest nou text, Zapatero ha indicat que complirà la legalitat i, per tant, l'aplicació dels estatuts d'autonomia i, "per descomptat, el de Catalunya".

Des que va entrar en vigor, ha recordat Zapatero, s'han produït vuit traspassos i s'han constituït totes les comissions previstes, si bé ha reconegut que queden qüestions pendents com el traspàs de les Rodalies, "però ho farem i espero que puguem complimentar els principals temes de l'Estatut en un període raonable, no més enllà de dos anys".

Respecte a les infraestructures a Catalunya, Zapatero ha assegurat que aquesta comunitat "està en el procés de inversió pública més gran que ha fet el govern d'Espanya en tot el període de la democràcia", tant per l'AVE com per l'aeroport del Prat.


Duran demana a Zapatero que lideri el transvasament del Roine

El president del govern en funcions, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat que el govern que encapçali després de la investidura estarà disposat a estudiar el transvasament del Roine, però ha deixat clar que es tracta d'una solució amb una "perspectiva de llarg termini".

El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que havia demanat a Zapatero que iniciés negociacions amb el govern francès per garantir el transvasament del Roine, s'ha felicitat del "compromís" de Zapatero de tenir en compte aquesta opció. "És el primer president d'Espanya -ha dit Duran- que es compromet a acceptar l'estudi del transvasament, que és necessari".

Zapatero havia anunciat en la rèplica al portaveu de CiU que el seu govern estudiaria el transvasament del Roine, ja que la responsabilitat d'un president consisteix a "avaluar totes les solucions" que puguin plantejar-se per resoldre la "gravíssima" sequera que viu Catalunya. No obstant això, el candidat a la presidència del govern ha donat prioritat a l'execució de mesures tècniques urgents que, després d'acordar-se amb la Generalitat, permetin prevenir la sequera "si no plou ni una gota" a Catalunya "d'aquí a final d'any".

Zapatero s'ha compromès a desenvolupar, amb la Generalitat, totes les mesures necessàries amb una base "tècnicament fundada". Segons el candidat socialista, el de l'aigua "no és un debat essencialment polític", i més quan "la societat catalana sap que està vivint la sequera més greu" des que hi ha sistemes de mesura dels nivells hídrics. L'objectiu és "evitar les restriccions al proveïment humà", i amb aquesta finalitat ha destacat que l'1 de juny del 2009 entrarà en funcionament una dessalinitzadora construïda per la Generalitat que, a més, aportarà 60 hectòmetres cúbics d'aigua a Barcelona i a la seva àrea urbana i en cobrirà les necessitats. A més, Zapatero ha advocat per no tenir "una guerra de l'aigua" i estar "tots disposats a guanyar la batalla contra la sequera", però sempre que s'escolti als tècnics.

La sessió al Congrés l'ofereix el 3cat24 minut a minut. Aquest dimarts, ha intervingut el candidat Zapatero i els grups parlamentaris, de més representació a menys. Aquests discursos són d'un màxim de trenta minuts, amb dret de rèplica de deu minuts, i Zapatero pot intervenir sempre que ho consideri necessari, tal com explica el lloc web del Congrés dels Diputats.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut