Barcelona

Mor una dona després de ser intervinguda d'una reducció d'estómac a la clínica Sagrada Família

Segona mort en dues setmanes a causa de la cirurgia de l'obesitat. Una dona que s'havia sotmès a una operació de reducció d'estómac ha perdut la vida a la clínica Sagrada Família de Barcelona. A la dona, de 48 anys, li havien practicat un "bypass" gàstric i ha mort a la Unitat de Cures Intensives, on es trobava en estat de mort cerebral des de dilluns. El Defensor del Pacient ja ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i a la Conselleria de Sanitat que obrin una investigació d'ofici. Aquest cas se suma al de l'11 de gener, en què va morir una noia de 19 anys a causa de la mateixa intervenció en un altre centre de Barcelona.

Actualitzat

La dona ha mort després de sotmetre's a cirurgia per reduir l'obesitat de què patia. A la pacient, de 48 anys, li havien fet un "bypass" gàstric aquest dilluns a la clínica Sagrada Família, però després va entrar en un estat de mort cerebral i ha acabat perdent la vida a la Unitat de Cures Intensives.

La clínica defensa que va actuar correctament davant d'una complicació però la família creu que hi va haver negligència mèdica i pensa presentar una demanda. De moment, l'associació de defensa del pacient ha demanat que s'obri una investigació. Han enviat un correu electrònic dirigit a la fiscal en cap del Tribunal Superior de de Justícia de Catalunya, Teresa Compte, i un fax dirigit a la responsable del Departament de Sanitat, Marina Geli.

En un comunicat demanen que "es depurin responsabilitats per aclarir el tràgic desenllaç, ja que els familiars consideren que l'atenció no va ser la correcta durant la intervenció i que després l'atenció tampoc va ser l'adequada". També han mostrat la seva sorpresa perquè hi ha hagut dues morts per causes similars en dues setmanes.

La presidenta d'aquesta associació, Carmen Flores, ha assenyalat que de moment demanen una investigació per saber el que ha passat i que "després dependrà del que faci la família". De fet, ha aclarit que els familiars de la difunta no s'han posat en contacte amb l'associació, sinó que se n'han assabentat pels mitjans.

La clínica, per la seva banda, assegura que la mort de la pacient no va ser a causa de cap negligència. En un comunicat, el centre sanitari recorda que aquesta mena d'intervencions són d'alt risc i que la família va estar informada en tot moment de les característiques del "bypass" gàstric, una cirurgia que comporta una mortalitat d'entre el 2 i el 3%.

La direcció mèdica de la clínica ha assenyalat que entén "el moment tan dur emocionalment que està vivint la família de la difunta, casada i mare de dues noies". "Entenem l'alarma social i la necessitat d'informació existents per la proximitat en el temps d'un altre cas de mort esdevingut en un altre centre barceloní, però preguem que aquests casos siguin tractats amb la prudència i el rigor necessaris", afegeix el comunicat.

Segona mort en quinze dies

La pacient estava casada i era mare de dues noies, però s'havia engreixat molt i això l'afectava. Tot i que s'havia sotmès a dieta i a una eliminació quirúrgica del greix de l'abdomen, els resultats no van ser els desitjats. Per aquest motiu, i aprofitant que s'havia d'operar d'una hèrnia, es va decidir fer-li també una reducció d'estómac, intervenció de la qual ja no es va recuperar.

Es dóna la circumstància que aquesta és la segona víctima mortal d'aquesta mena de cirurgia a la ciutat en només dues setmanes. L'altra mort és la d'una noia de 19 anys que patia d'obesitat mòrbida i va perdre la vida a la clínica CIM de Barcelona, després de ser intervinguda per implantar-li una banda gàstrica per via endoscòpica.

Anar al contingut