Barcelona

Les farmàcies es planten i avisen que l'usuari podria haver de pagar el 100% del cost dels medicaments

Aquest mes tampoc cobraran el que els deu el govern, que pujarà a més de 400 milions d'euros. Davant d'una situació que ja fa temps que alerten que és insostenible, els responsables de les farmàcies només veuen com a sortida que els usuaris es gratin més la butxaca mentre continuïn els impagaments. Els farmacèutics exigeixen al conseller de Salut que els digui quina és la via per sortir d'aquest atzucac.

RedaccióActualitzat

Els farmacèutics han insinuat que els ciutadans es podrien haver de fer càrrec del 100% del cost dels medicaments mentre continuïn els impagaments de la Generalitat. El govern els ha comunicat aquest dimecres que no cobraran res del que es deuen fins a finals d'any i, a més, tampoc hi haurà diners del govern espanyol per pagar-los un deute de més de 300 milions, que havien de cobrar aquest dijous. Davant d'una situació que ja fa temps que alerten que és insostenible, els responsables de les farmàcies han demanat a la Generalitat els digui si la solució passa perquè els usuaris es gratin més la butxaca.

En una roda de premsa convocada d'urgència, el president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases, ha denunciat els impagaments continus a què han de fer front i ha advertit que el sector ja no pot avançar més diners. "Si no es poden finançar els fàrmacs dels ciutadans i, per tant, ningú ens els paga i els hem de cobrar als ciutadans, el conseller de Salut ens ho ha dir perquè és qui en té la responsabilitat", ha afirmat.

De Dalmases ha remarcat que Ruiz "no pot seguir amagant el cap sota l'ala" i ha advertit: "No penso donar el gust a aquell que ha de prendre la decisió; que ho digui el que té la responsabilitat de la prestació". També s'ha preguntat: "Estem posant la sanitat i la salut dels ciutadans en joc per qüestions polítiques?".

De Dalmases ha explicat que el deute acumulat ja serà de 416 milions d'euros el 5 de novembre i que a final d'any superar els 600 milions. A dia d'avui, 23 farmàcies de tot Catalunya ja han hagut de tancar a causa dels impagaments.

El govern d'Artur Mas va comunicar a les farmàcies que no els pagaria el 31 d'octubre el que els devia del setembre a causa de la retallada de 1.700 milions en l'aportació del Fons de Liquiditat Autonòmica. La factura s'hauria de pagar dilluns que ve, però l'executiu ja els ha advertit que no ho podrà fer i que tampoc no podrà assumir les factures que queden d'aquí a final d'any.

Aquest deute s'acumula als més de 300 milions corresponent al novembre i desembre del 2012 i maig del 2013 que la Generalitat confiava saldar mitjançant un crèdit de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a proveïdors, una partida que finalment no s'aprovarà en el Consell de Ministres d'aquest dijous, com estava previst.

La delicada situació econòmica de les farmàcies va portar el sector a fer un tancament patronal ara fa un any, l'octubre del 2012, per exigir un calendari de pagaments. Un any després, la situació continua encallada.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut