Barcelona

Els farmacèutics han de renunciar als interessos per cobrar els 300 milions d'euros que els deu la Generalitat

Els farmacèutics catalans cobraran a l'octubre la factura pendent de la Generalitat gràcies a un crèdit ICO. Però hauran de renunciar a reclamar els interessos de demora pels tres mesos de deute.

RedaccióActualitzat
Un dels sectors més afectats pels deutes que té la Generalitat és el farmacèutic. El govern els ha fet la següent proposta: cobraran els tres mesos que els deuen sempre que renunciïn a cobrar els interessos de demora. Pràcticament tots els farmacèutics catalans han acceptat. El Cat Salut els deu aproximadament 300 milions i amb la mesura se n'estalviarà uns 6.

Per posar un cas concret, en una farmàcia de Barcelona, el deute de tres mesos equival a uns 120.000 euros. Com ja han fet gairebé el 90% dels farmacèutics catalans, la propietària, Cinta Tomàs, ha renunciat a reclamar els interessos d'aquest endarreriment a canvi d'assegurar-se que a l'octubre la Generalitat li pagarà aquests diners. Renuncia, per tant, a uns 2.400 euros.

Tomàs ha explicat que "l'acceptes perquè tens crèdit amb el banc, l'acceptes perquè et trobes que has hagut d'ajornar el pagament amb els teus proveïdors, i a part t'hi trobes, i és que no et queda opció a renunciar, no? Perquè són molts diners que et deuen, són tres mesos de feina".

La Generalitat podrà pagar gràcies a un crèdit ICO que l'Estat farà a les comunitats autònomes dins del pla de mesures per pagar proveïdors. Però, per decret, si els proveïdors l'accepten, no podran reclamar els interessos de demora.

El president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, explica que "són moltes les incerteses que tenen els farmacèutics" i afegeix que "és injust" i que "el farmacèutic no sap com acabarà l'any."

En tot aquest procés d'impagaments i endarreriments, 16 farmàcies han hagut de tancar i cap a un miler de persones han perdut la feina, això és aproximadament un 10% de tots els llocs de treball del sector.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut