Estats Units

Síria pot evitar l'atac si Al-Assad entrega tot l'arsenal químic en una setmana

Kerry ha dit des de Londres, on ha refermat els llaços amb el el Regne Unit, que Síria podria evitar l'atac si el seu president entregués tot l'arsenal d'armes químiques a la comunitat internacional en el termini d'una setmana. Kerry es mostra escèptic, però, que Al-Assad ho faci. Per als Estats Units, la solució de la crisi a Síria és "política" i no pas militar i parlen d'una intervenció "limitada" i "molt curta".

RedaccióActualitzat
Síria pot evitar l'atac si el règim del president Bashar al-Assad lliura el seu arsenal d'armes químiques a la comunitat internacional en el termini d'una setmana. Així ho ha assegurat el secretari d'estat nord-americà, John Kerry, de visita a Londres, on ha refermat els llaços amb el el Regne Unit. Kerry, però, s'ha mostrat escèptic respecte a la possibilitat que Al-Assad faci cas a l'oferta. "No ho vol fer", ha manifestat.

Malgrat insistir per activa i per passiva en la necessitat d'intervenir el règim sirià per l'atac amb armes químiques prop de Damasc, Kerry ha afirmat que "no estem parlant de guerra. No anirem a la guerra", sinó que es tracta d'una intervenció "limitada" i "molt curta". Per Kerry, així com pel president Obama, la solució de la crisi a Síria és "política" i no pas militar.

El secretari d'estat nord-americà ha qualificat la situació humanitària que viu Síria de "catastròfica" i d'"enormes proporcions" i, per tant, considera que hi ha d'haver una resposta internacional perquè les atrocitats de Síria no tornin a passar. En la mateixa línia, ha manifestat que la iniciativa està basada en proves i que el risc de no fer res és més gran que el d'actuar.

Kerry, de visita a Londres, ha refermat llaços amb el Regne Unit, el seu aliat tradicional, tot i el rebuig del Parlament a donar suport a l'acció militar a Síria pretesa per la Casa Blanca."Els llaços entre el Regne Unit i els Estats Units són més forts que un vot o un moment en la història", ha manifestat.

Per la seva banda, el ministre britànic d'Afers Exteriors, William Hague, ha manifestat que no hi pot haver impunitat davant l'ús d'armes químiques en el segle XXI i que el Regne Unit treballarà a favor que es faci una conferència de pau a Ginebra.

Unes paraules que arriben quan els presidents dels Estats Units, Barak Obama i de Síria, Bashar al-Assad protagonitzen una ofensiva televisiva. Si Obama ha previst gravar sis entrevistes en sis canals en la seva ofensiva per argumentar que la millor opció és l'atac, Al-Assad farà la seva aparició a la CBS. El mandatari nega haver fet servir armes químiques i adverteix que en cas de patir una ofensiva militar, els seus aliats podrien atacar els Estats Units, segons ha avançat el canal televisiu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut