Síria

L'oposició siriana acusa el règim de Bashar al-Assad de provocar 1.300 morts en un atac químic prop de Damasc

Activistes sirians han acusat les forces lleials al president Bashar al-Assad d'haver atacat amb gas nerviós diversos districtes rebels a prop de Damasc. La Lliga Àrab ha emplaçat els experts en armes químiques de l'ONU, en missió a Síria, a inspeccionar l'escenari de l'atac.

RedaccióActualitzat
L'oposició siriana ha acusat les forces lleials al president Bashar al-Assad d'haver atacat amb gas nerviós diversos districtes rebels pròxims a Damasc, fet que ha causat 1.300 morts -entre homes, dones i nens. Els metges que han atès algunes de les víctimes afirmen que presenten els símptomes propis d'aquest agent químic. El govern de Damasc, però, ha negat ràpidament la utilització d'armes químiques i ha dit que les acusacions són infundades.

Ara bé, si es confirma que s'han fet servir armes prohibides, seria la matança més gran en els dos anys de brutal guerra civil a Síria. Fins ara, el règim i potser alguns rebels havien utilitzat projectils amb càrregues químiques, però en atacs puntuals i sense provocar una matança com la d'ara. Precisament, aquest ús limitat és el que ha servit els Estats Units per evitar complir les seves amenaces, que qualificaven la utilització d'armament prohibit com un "causus belli", com una lína vermella que si es traspassava l'obligaria a intervenir militarment.

Els activistes sirians han instat els experts, així com les organitzacions internacionals, a visitar les àrees afectades pel bombardeig d'aquest dimecres per determinar-ne les responsabilitats. També ho ha fet la Lliga Àrab, coincidint amb la setmana que ha arribat a la capital la missió de l'ONU encarregada de comprovar la utilització d'armes de destrucció massiva en la guerra de Síria. La matança d'aquest dimecres ha passat a pocs quilòmetres del seu hotel, però els observadors només poden desplaçar-se a les zones que vulgui el règim i no és clar que els deixin visitar els barris atacats.

Les autoritats sirianes i els rebels s'han acusat mútuament d'utilitzar agents químics en el decurs d'aquesta guerra civil, que, en dos anys, ha causat uns 100.000 morts.

Londres, per la seva banda, ha mostrat la seva preocupació per les informacions i ha dit que portarà el cas al Consell de Seguretat de les Nacions Unides.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut