Barcelona

Junqueras afirma que tampoc votarà uns pressupostos que acceptin un dèficit de l'1,5%

El president d'Esquerra considera que encara que Madrid flexibilitzés el sostre de dèficit del 0,7% actual a l'1,5%, l'objectiu continuaria sent "completament inassumible" perquè implicaria fer una retallada de 3.200 milions.

RedaccióActualitzat
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat que tampoc votarà uns pressupostos per aquest 2013 que estableixin un objectiu de dèficit de l'1,5%. El president d'Esquerra ha considerat que aquest límit continuaria sent massa elevat, ja que implicaria fer una retallada de la despesa de la Generalitat de 3.200 milions, cosa que troba "completament inassumible".

El sostre de dèficit marcat pel ministre De Guindos és ara del 0,7%, xifra que significa retallar fins a 4.500 milions d'euros. Junqueras ja es va negar a acceptar aquestes xifres, però davant la possibilitat d'una flexibilització de l'objectiu per part de Madrid fins a l'1,5%, el líder d'ERC s'ha mostrat novament taxatiu: "Si algú es pensa que avalarem això, s'ha begut l'enteniment", ha afirmat durant la seva intervenció al Fòrum Europa.

Junqueras ha recordat que l'1,5% s'aconseguirà només "en el millor dels casos" si es continua depenent del que es fixa des de Madrid. El líder republicà ha lamentat que davant d'una situació "tràgica" hi hagi qui estigui disposat a abraçar-se al canvi del sostre de dèficit.

Junqueras ho ha dit en una conferència a la qual han desembarcat diversos càrrecs del govern de CiU com el conseller de Justícia, Germà Gordó, i la de Benestar Social, Neus Munté, així com els portaveus parlamentaris de CiU i el PSC, Jordi Turull i Maurici Lucena.

El líder d'ERC ha coincidit amb Artur Mas a l'hora de lamentar la situació en què es troba Catalunya: "El panorama per aquest any és desesperat, dramàtic".

ERC i el PSC rebutgen entrar al govern

ERC i el PSC no es plantegen, de moment, entrar al govern, tot i la crida que el president Artur Mas els va fer aquest dimecres per formar un executiu d'unitat nacional davant la "situació d'emergència" que viu Catalunya. Les posicions estan força allunyades, sobretot per la qüestió sobiranista.

La número 2 d'ERC, Marta Rovira, ha explicat en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" que no pensen a renunciar a l'agenda sobiranista a canvi d'entrar al govern, però sí que veu factible arribar a un gran acord nacional que permeti afrontar la greu situació econòmica i social.

"Emplaço la resta de partits a començar converses sense finalitat de partit. Hem de fer un gran acord nacional", ha dit Rovira, que ha fet extensible la invitació perquè també hi participin els ens econòmics i socials. La secretària general d'ERC ha considerat que "cal un gran acord nacional per sortir de la crisi amb polítics, però també amb ens econòmics i socials", i d'aquesta manera ha allunyat la possibilitat d'entrar al govern: "Ni tot comença ni tot s'acaba entrant tots al govern", ha conclòs.

En canvi, el portaveu del grup parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha donat altres motius per no entrar ara al govern. Lucena ha indicat que la condició dels socialistes per entrar al govern és que Mas abandoni la via sobiranista. De totes maneres, després de la compareixença del president per valorar els seus primers cent dies al govern, ha instat Artur Mas a fer la proposta no en públic, sinó formalment al primer secretari, Pere Navarro.

Lucena també ha criticat la pròrroga pressupostària en què es manté el govern perquè "té baixa qualitat democràtica i no s'ha debatut", ha dit. "El conseller d'Economia només diu 'és culpa d'Espanya'", ha afegit.

Per últim, Maurici Lucena ha dit que "per descomptat" que s'afegiran al diàleg si el govern els convoca formalment.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut